ULAZI U MOO?

Koje beneficije čekaju Grabar-Kitarović: 900 dolara dnevnica, Jakov može s njom na sva putovanja

Igor Kralj/PIXSELL

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kandidatkinja je za članicu Međunarodnog olimpijskog odbora o čemu će odlučivati skupština te organizacije 17. srpnja

Osim nje, kandidirani su Maria Ruenes, olimpijska pobjednica s Kube te saudijska princeza Reema Bandar Al-Saud, Battushig Batbold, dopredsjednik Mongolskog olimpijskog odbora i Sebastian Coe, predsjednik World Athleticsa. S obzirom na to da ju je predložio predsjednika MOO-a Thomas Bach, bivša predsjednica ima velike šanse biti izabrana u to elitno društvo.

Kako se Grabar-Kitarović uopće našla na tom popisu pojasnio je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a.

“Ne radi se samo o ljubavi prema sportu ili izraženom navijačkom zanosu. Takvih je mnogo. Stvar je u činjenici da je ona radila u UN-u, da je bila članica Trilaterale i da su njezina biografija i veze u svijetu silno relevantni. Konačno, njen govor u UN-u, kada je govorila o prepoznatljivosti sporta u svijetu, bio je pun pogodak. Tada se srela s Bachom i taj je susret po mnogočemu bio krucijalan”, rekao je Mateša za Jutarnji list.

Posao u Međunarodnom olimpijskom odboru nije profesionalan, niti honoraran, no MOO svakom članu najvišeg tijela omogućuje plaćene troškove prijevoza i smještaja, te dnevnice od 900 američkih dolara (“obični” članovi imaju 450 dolara) plus 7000 dolara godišnje za administrativne troškove. U prijevodu, ako na putu provedete barem pola godine, na račun dnevnica dobijete više od 160 tisuća dolara, odnosno više od milijun kuna godišnje. Što je u usporedbi s ostalim najvišim sportskim tijelima – uobičajeno.

Ujedno, Grabar-Kitarović će kao članica MOO-a moći putovati zajedno sa suprugom, odnosno jednim članom pratnje, jer to je uobičajena praksa unutar MOO-a. Konačno, kada jednom postanete član MOO-a, onda ste dio te strukture sve do svoje smrti. Aktivni član možete biti do dobi od 70 godina, a nakon toga, baš poput Antuna Vrdoljaka, postajete počasni član MOO-a, uz daljnje aktivnosti, piše Jutarnji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari