DEGUTANTNA PORUKA

SRAMOTA HRVATSKE! “Navijači” pozirali s transparentom ‘J**at ćemo srpske žene i djecu’. Policija privodi, BBB se ispričali

Pixsell

Kako je autor fotografije napisao, pritom su uzvikivali i ‘ubij, ubij’

Navijačka skupina u Zagrebu pozirala je s transparentom na kojem piše “Je**t ćemo srpske žene i djecu”. Osim transparenta, navijači su imali i HOS-ove zastave i majice, ali i šal srpskog nogometnog kluba Crvene zvezde.

Kako je autor fotografije napisao, pritom su uzvikivali i “ubij, ubij”.

“Zagreb – Kustošija – i pjevaju ‘ubij , ubij, ubij’ … ni manje ni više ‘Srbina, Srbinnaaa’ – blago nam se”, napisao je Nikola Šolić.

Fotografiju je objavilo i Srpsko narodno vijeće s porukom – “Zagrebačkim ulicama rulja mog života teče”.

Oglasila se i zagrebačka policija: ‘Priveli smo četiri osobe’

Oglasila se i zagrebačka policija oko degutantnog transparenta koji su u četvrtak navečer razvili navijači u zagrebačkoj Kustošiji.

“Povodom Vašeg upita obavještavamo Vas da je 11. lipnja 2020. u večernjim satima bila zaprimljena dojava o narušavanju javnog reda i mira u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu te da su na mjesto događaja odmah bili upućeni policijski službenici. Prilikom dolaska na mjesto zatražene intervencije, policijski službenici nisu zatekli niti neposredno svjedočili protupravnom ponašanju vezano uz dojavu o remećenju javnog reda i mira.

No, poduzeli su radnje kako bi započeli kriminalističko istraživanje.

S obzirom na naknadno objavljenu fotografiju na pojedinim društvenim mrežama, u to kriminalističko istraživanje bit će uključeno i utvrđivanje okolnosti njenog nastanka.

Dosadašnjim postupanjem policije, u službene prostorije dovedene su četiri osobe koje se dovodi u vezu s događajem”, priopćili su nam iz policije.

BBB-i se ispričali

“Ekipa u ime BBB Kustošija vam se javno ispričavamo za poruku napisanu i objavljenu jučer. Poruka je za svaku osudu i izgovora nema, ali u našu obranu moram reći da to nije bilo djelo svih nas nego određenih pojedinaca koji su to dignuli bez da smo vidjeli što na njoj piše. Odgovorni za to će snositi posljedice, a vas molim da nam ne zamjerate, te da vam grupa ne padne u očima radi lošeg ponašanja pijanih klinaca i najgore od svega nešeg propusta što to nismo odmah primjetili i zabranili im. Zagađeni smo svi tekstom poruke i još jednom isprike u ime svih”, stoji u poruci koju je netko iz BBB-a poslao HOS-ovcu Damiru Markušu.

Reakcije na degutantan transparent

Ovo nije prvi slučaj kada je ova navijačka skupina iskazivala mržnju prema srpskom narodu. To su iskazali i prošle godine kada su na plakat Milorada Pupovca u Zagrebu napisali “zakolji srpsku djecu” te “ubij Srbina”, i “go**a srpska”.

Oglasili su se i političari povodom ovog transparenta, među njima su Bojan Glavašević, Peđa Grbin, Jadranka Kosor. Sliku je objavio i Krešo Beljak.

Cijelu situaciju kratko nam je prokomentirao i sociolog Milardović.

Ispod svake razine

“To je ispod svake razine. Skretanje pozornosti s bitnih tema na prostakluk. To je prosto bezobrazno i ispod svake civilizacijske razine. To nije način”, rekao nam je sociolog Anđelko Milardović za RTL.hr.

Povodom transparenta oglasio se i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Rekao je da su “svi vrlo aktivno angažirani na tom slučaju”. Na pitanje jesu li identificirani počinitelji, Božinović je rekao kako je policija jedna od institucija koja “vrlo promptno, možda i najbrže od svih izvješćuje javnost o svemu što se radi, ali naravno da se to radi u trenutku kada budu mogli podijeliti s javnošću informacije koje budu mogli”.

Za RTL.hr sve je prokomentirao i Milorad Pupovac.

“Jeziv je taj događaj, jeziva je ta poruka i jeziva je namjera što se tom porukom želi postići. Strašno je što iza takve poruke postoji pozadina koju osiguravaju političke i pravosudne institucije ove zemlje koje za tu vrstu poruka pozadinu osiguravaju i one institucije koje bi trebale voditi računa o svetosti svega i svih, a nažalost to ne čine.

Zbog nečinjenja imamo ovo što imamo, poruku koja širi strah, mržnju i koja najdirektnije potiče na nasilje. Traje tjednima, mjesecima, godinama, desetljećima. Pozadinu za te poruke osiguravaju mnogo moćniji i važniji od momaka i djevojaka. Ti se nisu ispričali, nego i dalje stvaraju pretpostavku za tu vrstu poruka”, rekao je za RTL.hr Milorad Pupovac.

Cijeli događaj komentirao je i premijer Andrej Plenković.

“Bilo što takvo ja najoštrije osuđujem, nisam vidio o čemu je riječ, za to nema mjesta u javnom prostoru. To je neprihvatljivo i tu nema dilema”, rekao je.

Nije ovo prvi incident

Ovakvi incidenti nažalost nisu rijetkost. Dvije najveće navijačke skupine BBB i Torcida ujedinile su se na vječitom derbiju Dinama i Hajduka u prosincu 2013. godine kada su zajednički skandirali “Ubij Srbina”.

Na utakmici Rijeke i Dinama u svibnju 2019. pripadnici navijačke skupine Torcida splitskim ulicama su skandirali “šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba. Od Vežice do Lovrana sve je puno muslimana, od Kantride do Turnića sve su djeca Poturica”.

Zbog “šugave Rijeke pune Srba…” kažnjen je i GNK Dinamo jer su u svibnju 2019. BBB-ovci skandirali to na derbiju protiv Rijeke na Maksimiru.

Sjećamo se i incidenta u kafiću u Uzdolju u kolovozu 2019. za vrijeme utakmice između švicarskog kluba Young Boysi i srpske Crvene Zvezde. Tada je nekoliko huligana maskirani fantomkama, majicama i maramama te naoružani drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom upalo u lokal u kojem su bili vlasnica i 18 gostiju, uključujući i djecu, gdje su uz psovke razbijali inventar i zatim nasrnuli na pristune goste.

Ozlijedili su petero ljudi, među kojima i jedno dijete. Napravili su štetu inventara oko 25 tisuća kuna.

Također, nije čudno ni da ova navijačka skupina nosi HOS-ove zastave i majice. Tako je prošlog mjeseca nakon što je predsjednik Milanović napustio obilježavanje operacije Bljesak u Okučanima zbog majice “Za dom spremni” BBB Vukovar odgovorio da “nekima smeta sveti grb”.

Ines Švagelj/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari