NAJČEŠĆE PETKOM

Video | Kokain je probao svaki peti stanovnik glavnog grada: ‘Ovisnici više nisu besprizorni, sada su to gospoda u odijelima

Najbolji pokazatelj potrošnje je kanalizacija, čiju analizu Europska agencije za droge radi svake godine

Najviše se koristi u Belgiji, Španjolskoj i Portugalu. Hrvatska u odnosu na lani ipak – stoji bolje. Najviše ‘trave’ puši se u Švicarskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. U Hrvatskoj se očito troši manje, lani smo bili treći u Europi, sada smo 16

Ponekad je jednostavnije naručiti drogu, nego ručak iz restorana. Dostavlja se posebnim kanalima. Na kućna vrata stiže za manje od pola sata. Svaki peti stanovnik Zagreba probao je kokain, a najviše petkom, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

“Danas kada dođeš u neki klub, u neki kafić – posebno vikendom, red je ogroman na WC-u. Nitko ide raditi nuždu, nego si idu povući crtu. Čak nisi više IN ako nešto ne uzimaš”, kaže Mario Plazibat, bivši ovisnik i terapeut u Zajednici Susret.

“Prije 10 – 15 godina bilo je uobičajeno da se za vikend zabavi uz čašicu alkohola, danas je sasvim normalno da se zabavi uz lajnu stimulansa – ili kokaina ili speeda. Ovisnik više nije neki ispijeni mršavi muškarac ili žena s ubodnim ranama na rukama i nogama, to je danas jedan ugledni gospodin, visokoobrazovan koji nosi odijelo i kravatu”, govori Ivan Ćelić, psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Najbolji pokazatelj potrošnje je kanalizacija, čiju analizu Europska agencije za droge radi svake godine. Najviše se koristi u Belgiji, Španjolskoj i Portugalu. Hrvatska u odnosu na lani ipak – stoji bolje.

“Što se tiče marihuane, kokaina i speeda – tu padamo. Na velike brojke to izgleda dobro, ali broj zahtjeva onih koji su ovisni o marihuani je sve veći i veći”, govori Ćelić.

Najviše “trave” puši se u Švicarskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. U Hrvatskoj se očito troši manje, lani smo bili treći u Europi, sada smo 16.

“To je zabrinjavajuće. Za razliku od toga kanabis i marihuana imaju kontinuirani trend uporabe kroz čitav tjedan, što ukazuje da ljudi koji konzumiraju marihuanu jako teško mogu funkcionirati svakodnevno”, govori Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga.

Problem je i dostupnost. Procjene su da se samo u Zagrebu na dan popuši najmanje 80 tisuća jointova, jer za razliku od svega ostalog, drogu nije dotaknula inflacija.

“Ecstasy je nekad 1995. bio 100 kuna, danas je 20 kuna. Gram kokaina nekad je bio oko 500 kuna, danas je isto oko 500 kuna, marihuana je prije bila 50 kuna, danas je 100”, govori Mario Plazibat.

Procjena je da na svaku pošiljku koju policija zaplijeni – njih još deset prođe ispod radara, izvještava Marko Šiklić za RTL Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari