GRMLJAVINA, TUČA...

Posebno upozorenje DHMZ-a: Na kraju ožujka velika promjena vremena i naglo zahladnjenje

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

‘U utorak će se vrijeme postupno smirivati, ali će još biti dosta vjetrovito uz mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega. S razvedravanjem i slabljenjem vjetra značajno raste vjerojatnost za pojavu jakog mraza, osobito u srijedu ujutro pa će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje’, poručili su

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je posebno priopćenje o izraženoj promjeni vremena koja će obilježiti kraj ožujka.

Kako su napisali, sljedeći tjedan stiže jaka promjena vremena i naglo zahladnjenje. Dodali su da su protekli dani bili iznadprosječno topli. Ipak, najviša temperatura zraka bila je primjerenija kraju travnja ili početku svibnja što je potaknulo buđenje prirode zbog čega je u većem dijelu zemlje visoka koncentracija peluda drveća.

“Već u subotu 25. ožujka preko Hrvatske će se premjestiti frontalni poremećaj s kojim će stići nešto vlažniji i hladniji zrak pa će se temperatura u mnogim krajevima spustiti na vrijednosti primjerenije dobu godine. Izraženija promjena uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeverozapada dolazi na prijelazu s nedjelje na ponedjeljak. Pritom će se preko nas premještati nekoliko centara niskog tlaka zraka i pripadni frontalni poremećaji”, priopćili su.

Dodali su da krajem nedjelje i u ponedjeljak stiže glavnina drugog vala oborine te će nerijetko biti popraćena grmljavinom, a postoji i mogućnost tuče. U ponedjeljak ujutro će osim zahladnjenja, kiša u najvišem gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Kako su napisali, oborina će biti manje od sredine dana, a mala je vjerojatnost da će nastati značajniji snježni pokrivač.

“U nedjelju je potrebno izdvojiti jako jugo na Jadranu. Ponedjeljak će pak biti vrlo vjetrovit i na kopnu i na moru uz jak i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, ponegdje duž obale i buru. U utorak će se vrijeme postupno smirivati, ali će još biti dosta vjetrovito uz mogućnost ponekog pljuska kiše, u unutrašnjosti i snijega. S razvedravanjem i slabljenjem vjetra značajno raste vjerojatnost za pojavu jakog mraza, osobito u srijedu ujutro pa će biti potrebno zaštititi osjetljivo bilje”, poručili su.

Napisali su i da je preporučljivo za sve aktivnosti na otvorenjom i putovanja svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja.

“Prema trenutačnim najvjerojatnijim prognozama najviše prometnih poteškoća i ograničenja bit će tijekom ponedjeljka 27. ožujka i utorka 28. ožujka”, zaključili su, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari