NA HVARU OČAJNI

Kokteli 25 umjesto 50 kuna, noćenje od sedam, osam eura i – nigdje nikog!

Foto: Visit Hvar

Hvarani situaciju opisuju kao nikad viđenu katastrofu

Pandemija koronavirusa zadala je turizmu ogromnu glavobolju, a grad Hvar nije iznimka. Nakon pustog travnja i svibnja, ni lipanj ne izgleda ništa bolje.

Cijene koktela drastično padaju s 50 na 25 kuna, dok se noćenje sada može pronaći na čak sedam do osam eura, piše Slobodna Dalmacija.

Hvarani situaciju opisuju kao katastrofu, nikad viđenu, izuzev ratnih godina. U petak 5. lipnja je u podne u kafićima na rivi sjedilo tek desetak gostiju, a u portu su se usidrile samo dvije jedrilice.

“U petak, 5. lipnja, u gradu Hvaru je prijavljeno ispod jedan posto gostiju od lanjske brojke na isti datum. Evo vam još jedan podatak: 25. svibnja imali smo dva posto gostiju u odnosu na lani. A od tih 50 prijavljenih gostiju, više od 40 ljudi su bili strani radnici koje je korona zatekla u Hvaru. Jest, situacija je katastrofalna, izuzetno teška, nije optimistična. Kada bismo došli na 15 posto lanjske sezone, mogli bismo svi biti sretni”, rekao je Teo Jeličić, potpredsjednik Gradskog vijeća Hvara koji smatra da oporavak turističkog tržišta nije realan prije 2023. godine.

Mnogi smatraju da je trenutna situacija prilika za promjenu smjera turizma na Hvaru. Među njima je i hrvatski ugostitelj Ivan Buzolić koji problem vidi u tome što je u gradu sve prilagođeno prema iznajmljivaču soba i apartmana te mladima i noćnom životu umjesto posebnoj klijenteli.

“Hvar treba biti mjesto za visoki turizam, jer imamo tako mali kapacitet da možemo ponudom naših proizvoda filtritrati klijentelu. Zadnjih se godina izlazi u susret isključivo privatnom iznajmljivaču, a on je najveća smetnja našem turizmu. I zato bismo ovaj korona-zastoj mogli doživjeti kao šansu za dugoročno planiranje. Jer ako ne iskoristimo povijesnu priliku, svi ćemo propasti”, poručio je Buzolić.

Neki su od sezone već odustali, a drugi prate vijesti, posebno iz Amerike, u nadi da će se situacija poboljšati.

“Nigdje se toliko ne prate vijesti o koroni u svijetu kao na Hvaru. Nigdje se kao kod Hvarana ne prati ova revolucija u Americi. Stalno mislimo što će Trump učiniti. Jer ako to ne stane, odnijet će vraga i ono malo Amerikanaca što su nam i mislili doć kasnije”, rekao je jedan Hvaranin, piše Slobodna Dalmacija.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari