SANJA NEMOGUĆE

VIDEO Orban opet svojata Rijeku: Otkrio spomenik na kojem piše – “Rijeka – mađarsko more”

Prije nekoliko dana, 4. lipnja, obilježeno je sto godina od potpisivanja Trianonskog sporazuma.

Toga je dana, nedugo nakon kraja Prvog svjetskog rata, u palači Trianon u Versaillesu potpisan sporazum kojim je nakon raspada Austro-Ugarske znatno smanjen mađarski teritorij, poše Index.hr.

Nacionalist Viktor Orban u više je navrata tijekom posljednjih godina susjedne zemlje, među kojima je i Hrvatska, provocirao kartama velike Mađarske, odnosno Mađarske od prije potpisivanja spomenutog sporazuma.

Stav je mađarskih nacionalista, u koje spada i Orban, da je prisilnim potpisivanjem ovog sporazuma (jer Mađarska je kao dio Austro-ugarske bila poražena strana u Prvom svjetskom ratu) nasilno oduzet dobar dio mađarskog teritorija.

Na granici Mađarske i Slovačke Orban je ovih dana otvorio spomenik povodom stogodišnjice potpisivanja Trianonskog sporazuma.

Tamo je održao nacionalistički govor. Među spomen-pločama, uz već standardnu kartu velike Mađarske, nalazi se i ploča na kojoj piše “Fiume – tengerre magyar”. U prijevodu bi to značilo “Rijeka – na more Mađar(i)”.

Na kraju govora u kojem je govorio o tome kako su veliki teritoriji Mađarske nasilno otkinuti, među kojima misli na dio Hrvatske, Orban je rekao kako je sretan što će sa Slovacima, Hrvatima, Srbima i Slovencima graditi zajedničku budućnost.

Viktor Orban, bez obzira na to što redovito ima nacionalističke ispade u kojima svojata velike dijelove hrvatskog teritorija, jedan je od uzora hrvatske nacionalističke desnice. Dobre odnose s Orbanom njeguju i u HDZ-ovoj vladi koja je do sada na ovakve nacionalističke ispade imala samo blage ili nikakve reakcije.

Video događaja s kartom velike Mađarske i spomen-pločom na kojoj piše da je Rijeka more mađarsko Orban je, jasno, objavio na svojoj službenoj Facebook stranici.

Rijeka je dijelom Mađarske postala takozvanom Riječkom krpicom 1868. godine. Tada je, nakon što je Hrvatsko-ugarska nagodba već bila dogovorena, umetnut dio kojim se propisuje da Rijeka postaje mađarski teritorij, piše Index.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari