OSJEĆAJU SE KAO ROBOTI

Kolaps Ubera u Hrvatskoj? 2000 vozača ide u štrajk! ‘Gasimo aplikaciju, blokirat ćemo promet’

Foto: Riječanin

Radnici Ubera kažu da je razlog kašnjenje plaće, najavljuju organizirani dolazak u Radničku ulicu u Zagrebu gdje se nalazi sjedište Uber Hrvatska

Oko 2000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije. Potvrdila je to u petak Večernjem listu Iva Filipović, tajnica SRDP-a (Sindikat radnika digitalnih platformi).

Razlog štrajka je kašnjenje isplate naknade vozačima od strane Ubera koje se počelo događati sve češće u posljednje vrijeme, kažu.

Vozači su izgubili strpljenje ovog tjedna. Filipović koja ima svoj obrt, prijavljena je na aplikaciju kao vozačica, kazala je za Večernji list:

“Uber svoje vozače inače isplaćuje svakog utorka za rad koji je obavljen proteklog tjedna. Nijednom vozaču u Hrvatskoj novac nije sjeo na račun u utorak, pa smo očekivali da će to biti u petak pošto je takva praska bila prethodnih nekoliko puta kad bi se kasnilo s isplatama. Ovo se počelo događati sve češće. Mi trebamo prehraniti svoje obitelji, agregatori i Uberovi partneri svojim zaposlenicima ne mogu isplatiti plaće. Dakle, to je lančana reakcija koja za sobom povlači niz negativnih posljedica. Vozači su godinama naviknuti na tjedne isplate i tako prilagođavaju svoj život i rad koji je mukotrpan i rizičan.”

Dodaje da je gnjev vozača posljedica izostanka ikakve ljudske komunikacije:

“Osjećamo se kao digitalni robovi koji zapravo niti ne znaju za koga rade. Jednostavno ne postoji način na koji se može pričati s nadležnom osobom. Mi ne znamo tko su ti ljudi. Jedina mogućnost komunikacije odvija se preko aplikacije te nam svima stigne automatizirani odgovor korisničke službe.”

“Za sada znamo samo da je sjedište Ubera u Hrvatskoj u Radničkoj ulici u Zagrebu. Na širem zagrebačkom području aktivno je više od 2000 vozača. Velika većina njih izgasit će aplikaciju, a organiziran je i dolazak u Radničku ulicu iz koje nećemo izaći dok iz upravne zgrade na razgovor s nama ne izađe nadležan čovjek. Želimo znati što se događa, želimo human pristup. Mi nismo roboti”, kazala je Filipović za Večernji list, dodavši da će u nedjelju biti poznat točan broj vozača izvan Zagreba koji će se pridružiti štrajku.

Večernjaku su iz Ubera odgovorili:

“Naši vozači partneri upoznati su sa situacijom kašnjenja uplata zbog greške u sustavu lokalne banke. Još jednom se ispričavamo zbog tehničkog problema, zarade će vozačima biti vidljive na njihovim bankovnim računima najkasnije do ponedjeljka., prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari