ŠTO SE UOPĆE ČEKALO?

S novom godinom JMBG odlazi u povijest! Što točno znači tih 13 znamenki?

Od tada se ionako rijetko koristi, nema ga više niti na jednom novijem dokumentu, a ako ste ga zaboravili i zatreba vam, nije ga tako lako niti doznati

S novom godinom JMBG odlazi u povijest.  Jedinstveni matični broj građana, još je prije 20 godina ispustio riječ jedinstven, a prije 10 je i prestao biti jedinstven, uvođenjem OIB-a.

Od tada se ionako rijetko koristi, nema ga više ni na jednom novijem dokumentu, a ako ste ga zaboravili i zatreba vam, nije ga tako lako niti doznati, donosi Irena Pirjać za RTL Vijesti.

Više u VIDEOPRILOGU:

Kad se beba rodi, automatski dobiva matični broj građanina, zvan JMBG. 13 znamenki koje pamte rijetki.

Uvođenje OIB-a potisnulo je korištenje JMBG-a. Oba su broja identifikacija građana. Mnogi ih miješaju. Ali razlika je velika, OIB je puno sigurniji. Iako ga je teško doznati jer ga u novim dokumentima više nema, kada pogledate nečiji JMBG, možete jako puno znati o toj osobi.

Prvih sedam znamenki označava datum i godinu rođenja. Sljedeće dvije kriju regiju u kojoj je osoba rođena. Pa slijedi redni broj osobe unutar datuma i regije rođenja, te spol. A zadnja je znamenka kontrolna.

Budući da već 11 godina, otkad je uveden OIB, više nitko i ne traži JMBG, osim možda u banci, čudi što nije ukinut ranije…

Od Nove godine građani više neće imati nedoumice koji broj što znači. Nakon skoro pola stoljeća, matični broj građanina postaje povijest.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari