NEMA KRAJA POSKUPLJENJIMA

Koliko će nam narasti račun za struju od travnja? Evo objašnjenja kako to možemo i sami izračunati

Pixsell

Stručnjak za tržište električnom energijom Nenad Kurtović kaže da ide još bolnije razdoblje

Koliko će se povećati cijena struje nakon 1. travnja i kako to svatko za sebe može izračunati, objasnio je za Slobodnu Dalmaciju stručnjak za tržište električne energije Nenad Kurtović. 

“Cijena koju će kupci koji su kod HEP-a plaćati od 1. travnja i u koju je uračunat PDV za kilovatsat u višoj tarifi je 1,1961 kuna, a 0,6232 kune u nižoj tarifi. U tim je cijenama trošak za energiju, mrežarina, naknada za obnovljive izvore i PDV.  Paušal ili mjesečna naknada je 21,47 kuna. Netko tko želi sebi izračunati buduću potrošnju po mjesecu uzet će mjesečnu potrošnju u višoj i nižoj tarifi, pomnožiti s cijenom kilovatsata i dodati mjesečni paušal. Tu nam nedostaje solidarna naknada od tri lipe koja se može pojaviti, a i ne mora, to ćemo doznati za koji dan”, objašnjava Kurtović.

Osobno očekuje da će se pojaviti jer je HEP pritisnut teškom situacijom radi hidrologije, uvoza i toga što se odrekao dijela povećanja cijene na sugestiju Vlade, a onda će cijene kilovatsata porasti za još tri lipe.

Vlada je usvojila paket mjera težak 4,8 milijardi kuna koji bi od 1. travnja trebao ublažiti poskupljenja energenata i pomoći građanima i poduzetnicima. Vlada je poručila da bi električna energija trebala poskupjeti najviše 9,6 posto, a plin 20 posto. Bez Vladinih mjera, struja bi poskupjela od travnja 23 posto, a plin 79 posto.

Ovako će HEP ponijeti dio tereta i ograničavanjem naknada će se limitirati rast cijena električne energije na 9,6 posto i rasteretiti kućanstva za oko 460 milijuna kuna.

No nije li poskupljenje veće od najavljivanog ublažavanja na 9,6 posto, Kurtović kaže da je Vladina kalkulacija vjerojatno rađena na najjednostavniji način tako da su iz nje isključili tržišne opskrbljivače i kalkulirali su s univerzalnom uslugom te su uzeli po jednog tipskog jednotarifnog i dvotarifnog potrošača koji godišnje troše po 3600 kilovatsati, što onda daje 9,6 posto poskupljenja.

(Sanjin Strukic/PIXSELL)

Navodi da jednotarifnih kupaca kojima će cijena rasti osam posto ima prilično u Hrvatskoj, ali oni troše relativno malo energije, svega 23 posto od kompletne potrošnje kućanstava u Hrvatskoj.

Dodaje i da je Vlada radila kalkulaciju kad je HEP uvozio struju po cijeni od 200 eura po megavat satu, a cijena je trenutno veća od 400 eura po megavat satu.

U Vladinu paketu je i ublažavanje rasta cijena plina pa će se kućanstvima subvencionirati dio cijene plina potporom od 10 lipa po kilovatsatu.

Socijalno ugroženi građani, korisnici zajamčene minimalne naknade i osobne invalidnine, trenutno primaju od 200 kuna naknade za električnu energiju koja raste na 400 kuna, a od travnja će se dobivati i za plin.

Vlada je povećala broj ljudi koji su obuhvaćeni ovim statusom. Tu su i vaučeri za ugrožene kupac pa je socijalna naknada bila na razini od 200 milijuna kuna godišnje za 60.000 korisnika, a raste i izdatak jer se povećava s 200 na 400 kuna.

Jednokratni dodatak dobit će 721.000 umirovljenika s mirovinama do 4000 kuna, za što će se ukupno isplatiti 480 milijuna kuna. Umirovljenici s mirovinom do 1500 kuna dobit će jednokratnu naknadu od 1200 kuna, oni s mirovinom od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna, onima s mirovinom od 2000 do 3000 kuna naknada iznosi 600 kuna, dok će umirovljenici s mirovinom od 3000 do 4000 kuna dobiti 400 kuna, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari