SOVJETSKI DRON

Video | Letjelica u Zagrebu: ‘Našli smo dijelove avio bombe sovjetskog tipa. Analiza će pokazati detalje’

RTL

Otkrio je i da letjelica nije bila izviđačkog tipa, da je modificirana, a da se prema mirisu i boji, te promjenama u zemlji kraj kratera vidjelo da je nosila bombu

Ministar obrane Mario Banožić danas je na mjestu iskapanja drona, koji se srušio kraj Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu, dao izjavu za novinare rekavši pritom da je na letjelici bila eksplozivna naprava sovjetskog tipa.

Rekao je:

“S obzirom na kadrove koje ste snimili, istraga je ušla u završnu fazi. Saznali smo da se na pojedinim fragmentima nalaze dijelovi eksploziva, pa smo morali biti pažljiviji u vađenju. Zato je tu bio ispražnjen paviljon, mnogi su bili udaljeni. Današnji tijek istrage donio je kroz početna istraživanja fragmenata, pronašli smo i crnu kuliju za koju očekujemo podatke o samom letu. To ćemo usporediti s drugim krakom istrage, koji radimo s NATO-om, i rekonstruirati odakle je došla.

Pored crne kutije našli smo i tragove eksploziva ali i elemente koji upućuju da letjelica nije bila izvidničkog tipa. Topoljev 141 u naravni je bio razvijan u izvidničke svrhe. Našli smo dijelove avio bombe, na osnovi fragmenata možemo zaključiti da je također sovjetske proizvodnje”.

Nastavio je da su iskopane dijelove odvezli i nakon analize moći će se reći koji je tip i svrha bombe.

“Riječ je o avio bombi koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje. Imamo saznanja koja bi mogla dovesti u dilemu odakle je došla ali i postoje elementi da može biti i s ruske i ukrajinske strane. Istraga će potrajati, izvještavat ćemo javnost. Najbitnije je pokazati da je područje sigurno, nema eksplozivnih sredstava, policija i vojna policija još detaljnije će sve provjeriti”, rekao je Banožić.

Novinari su pitali kada su zaključili da ima fragmenta eksploziva?

“Jučer pri samom početku radova primijećeni su elementi, kroz promjenu boje i analiza. Detekcija je pokazala da uz mirise, boje, promjene koje su bile u zemlji da je bilo fragmenata (eksplozivne naprave op.a). Rekao sam da je riječ o fragmentima s tragovima eksploziva”, rekao je.

Fragmenti idu na vojnu lokaciju za daljnju analizu, a prema obliku naprave i upaljaču vidi se da je riječ o bombi, rekao je ministar.

Analiza će utvrditi kada je eksplodirala.

“Osim tipa bombe, koji je bilo punjač, količina eksploziva, sve to bi trebalo reći koja bi bila razorna snaga”, rekao je ministar.

Je li postojala mogućnost kad se letjelica zabila u zemlju da nešto eksplodira, pitali su novinari.

“Tu sam bio od prvog trenutka i bit ću dok ne ode posljednji komad. Osiguranje me upozorilo da to ne bi bilo dobro, ali na to sam se odlučio, kao i premijer. Moramo pokazati da je to sigurna situacija. Nezgodno je kad izađe u javnost da je riječ o eksplozivnoj napravi i nije to trebalo izaći. Rekao sam da se radi o fragmentima s tragovima eksploziva, nema eksplozivne naprave. Tu su pirotehničari, svi relevantni koji mogu utvrditi što se nalazi. Postoji i kerozina, hidrauličnih ulja koji su zapaljivi i koji mogu stvoriti probleme ako nisu pod kontrolom”, rekao je ministar.

Naveo je da nije bager vadio letjelicu, nego potkopavao. Rekao je da će vjerojatno vrlo brzo obavijestiti NATO o tome što se pronašlo, a  u srijedu je izvanredni NATO sastanak na razini ministara gdje će spomenuti i propust s Mađarske i Rumunjske strane.

(Marko Lukunić/Pixsell)

„Tražit ćemo odgovore što se dogodilo u propustu“, rekao je. Dodao je da njegovi kolege u tim zemljama rade analize, a da naša strana očekuje odgovore.

Pitali su ga i je li ovo bio napad.

“Spomenuo sam da će se određeni dokazi vezati uz podatke crne kutije i radarski sustav, siguran sam da ćemo utvrditi odakle je letjelica došla. Siguran je da će kroz određene modifikacije na letjelici, očito u posljednje vrijeme, jer pojedini sklopovi ne odgovaraju iz vremenskog razdoblja kada je letjelica proizvedena. Crna kutija ima oštećenja ali vjeruje da će izvući neke podatke”, odgovorio je.

Rekao je i da su u kontaktu s Amerikancima, Francuzima i drugim saveznicima.

“Prvo jutro postojale su teorije i stručnjaci koji su iznosili teorije, samo su uznemirili javnost”, dodao je. Na pitanje gura li NATO ovaj događaj pod tepih, rekao je: “Sa saveznicima će se napraviti analiza što se događalo. Nismo zadovoljni kako su susjedne zemlje puno ranije mogle reagirati.”, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari