KOMENTAR VOJNOG ANALITAČARA

Video | Koliko je Rusija uistinu uspješna na terenu? Tabak: ‘Propalo im je jako puno planova…’

‘Mariupolj je važna točka rata u Ukrajini, ali nije ono dinamično mjesto gdje se stvari događaju već je zapravo taj potez sjeverno’, tvrdi Tabak

Već 54 dana nema mira u Ukrajini, a prvi put od početka rata ima poginulih i u Lavovu, na zapadu zemlje.

Na istoku u Harkivu krvava nedjelja i ponedjeljak. Broj žrtava iz minute u minutu raste, prenosi RTL Danas.

Mariupolj je pod žestokim ruskim napadom nakon što su se Ukrajinci odbili predati. Obje strane traže razmjenu zarobljenika, britanske vojnike za proruskog oligarha.

U studiju RTL-a Danas vojni analitičar Igor Tabak komentirao je najnovija događanja u Ukrajini.

Mariupolj i dalje odolijeva, drži se o niti. Na pitanje koliko branitelji u čeličani još mogu izdržati, Tabak je odgovorio, da su branitelji vjerojatno ispod čeličane, a ne u čeličani budući da industrijski objekti imaju dosta infrastrukture koja je bitna u trenutcima kada se bombardira svaki dan.

“To sve se može preživljavati samo dubokim skrivanjem. Koliko konkretno mogu izdržati ovisi o tome imaju li dovoljno zaliha, streljiva, vode, hrane… To su sve stvari o kojima nemamo informacije. Stvari polako idu kraju, ali teško je reći kojim ritmom”, objašnjava Tabak.

Postoji li ikakva opcija da ukrajinska vojska izvana krene prema Mariupolju da očisti ulaz u grad je isto teško pitanje za odgovoriti, smata Tabak.

“Očigledno uspijevaju napraviti nešto dodatne štete tim osvajačima, ali to sve postaje ograničeno. Bojim se da je taj prsten toliko čvrst da ga je jako teško proć, a ukrajinske fronte su zapravo jako daleko da mogu dosegnut grad”, tvrdi vojni analitičar.

Mariupolj je važna točka rata u Ukrajini, ali nije ono dinamično mjesto gdje se stvari događaju već je zapravo taj potez sjeverno, oko grada Izjuma, gdje je Rusija dovukla pojačanje.

Koliko je Rusija uistinu uspješna na terenu?

“U zadnja dva mjeseca mislim da im je jako puno planova propalo. Od onog prvotnoga da je za dan-dva gotovo pa za tjedna-dva je gotovo itd. To su sve jasni znakovi da je tu bilo jako puno velikih grešaka. Onda tu dolaze i simbolične stvari kao što je potapanje krstarice ‘Moskva’. To ej bio jedan velik napad Ukrajine. Sve se gomila”, objašnjava vojni analitičar.

Proglašavanje pobjede je propagandni alat, kaže Tabak.

Utejču li sankcije zapada na rusku vojsku na terenu?

“Utjecaj sankcija je srednjoročan i dugoročan. Od njih trpe civili i država, a zapravo vojska na terenu trpi manje nego ostali. Oslonjena je na svoju logistiku, na svoju medicinu, zalihe i tehniku. I samim time sama događanja na terenu, na ratištu, konkretno na istoku Ukrajine imaju vrlo malo direktnog utjecaja od tih sankcija”, kaže Tabak.

Sankcije mogu utjecati na vojsku na terenu ako Rusija nestane oružja i trebaju neke dijelove uvoziti tako će jedino sankcije pomoći Ukrajini. “Ukrajinske snage su ostale bez jako puno tehnike i zaliha na otvorenom ravnom prostoru u Donbasu”, ističe Tabak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari