SKUPLJI PRIJEVOZ

Video | Od danas skuplje do otoka! Poskupljuju gotove sve linije: ‘To je u redu za strance, ali za domaće ljude nije’

Otočani upozoravaju kako dijaloga oko dogovora cijene za otočane nije bilo. Sutra će ih samo dočekati veće cijene

Na valu poskupljenja posljednjih mjeseci, brodari su od Agencije za obalni linijski pomorski promet zatražili i dobili nove cjenike.

Nove cijene prijevoza trajektima, katamaranima i brodovima počinju se primjenjivati u ponoć, a ni otočani nisu iznimke od još jednog udara na džep, izvještava Rade Županović za RTL.hr.

Za neke je put prema otocima i do sada bio skup, no od ponoći za mnoge bi mogao postati i luksuz.

“Nas dvoje smo išli. Ja i dijete 60 kuna u jednom smjeru, 120 kuna povratna karta. Od sutra bi to trebalo biti i skuplje, 20 posto koliko ja znam, mislim da je previše, posebno za naše ljude. Tko dođe jedan put godišnje to je ok, za strance, ali za domaće ljude, ne”, smatra Katija Mindoljević Kovačić.

“Kuna nekome ne znači ništa, a malom čovjeku je sve. Na kraju krajeva, država ako ona želi frekvenciju ljudi gore-dolje, to mora biti dostupno malom čovjeku”, rekao je Marinko Poljak.

“Pa teško je izdvojiti, još ako dolazite iz Zagreba vi morate sigurno imati dvije tisuće kuna za kartu povratnu i benzin, sve, znači cijena puta je oko dvije tisuće kuna”, kaže Nivija Skelin.

Četveročlana obitelj trajektnu kartu izvan sezone u jednom smjeru do Splitu najbližeg Supetra na Braču do sada je plaćala 236 kuna. Preko noći cijena će narasti na 260 kuna. Povećanje je to za 24 kune u jednom ili 48 kuna u oba smjera.

Prema novom cjeniku u sezoni, isti taj put četveročlanu obitelj s automobilom koštat će ih čak 334 kune. Povećanje je to za 48 kuna u jednom smjeru, odnosno čak 96 kuna za povratnu kartu.

Prema udaljenom Visu u sezoni 600, a toliko će od ponoći iznositi put samo u jednom smjeru. Cijene rastu i za otočane, koji imaju pravo na povlaštenu cijenu. Pedeset posto popusta u odnosu na izvansezonske cijene putnih karata.

Iz Otočnog sabora sarkastično zahvaljuju na uskršnjoj čestitki otočanima. Ističu kako su očekivali povećanje cijena, no u okviru zakona koji je od veljače na snazi.

“Otočani ne konzumiraju ta prava koja su donesena u taj zakon, a evo dolazi do formiranja novih cijena. Otočke cijene su sada vezane s izvansezonskim cijenama i ona treba iznositi pedeset posto od izvansezonske cijene“, objašnjava predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Otočani upozoravaju kako dijaloga oko dogovora cijene za otočane nije bilo. Sutra će ih samo dočekati veće cijene, izvještava Rade Županović za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari