OVO JE PORAŽAVAJUĆE

Koliko materijala u EU potiče od recikliranog otpada? Hrvatska daleko ispod prosjeka, susjedi nešto bolji od nas

Foto: pexels

U usporedbi s 2020. godinom, stopa cirkularnosti smanjena je za 0,1 postotni bod, a dobra je stvar da je stopa zadržala stabilan trend rasta od 2004. godine

U 2021. godini, stopa kružnog korištenja materijala u EU-u, odnosno udio iskorištenih materijalnih resursa koji potječu od recikliranog otpadnog materijala, dosegla je 11,7%, navodi Eurostat u svojim podacima. To znači da je gotovo 12% materijalnih resursa korištenih u EU potjecalo od recikliranog otpadnog materijala.

U usporedbi s 2020. godinom, stopa cirkularnosti smanjena je za 0,1 postotni bod, a dobra je stvar da je stopa zadržala stabilan trend rasta od 2004. godine.

U 2021. stopa cirkularnosti bila je najveća u Nizozemskoj (34%), a slijede je Belgija (21%) i Francuska (20%). Najniža stopa zabilježena je u Rumunjskoj (1%), a slijede je Finska i Irska (obje 2%). Razlike u stopi cirkularnosti među državama članicama temelje se ne samo na količini recikliranja u svakoj zemlji, već i na strukturnim čimbenicima u nacionalnim gospodarstvima.

Izvor: Eurostat

Hrvatska ispod prosjeka

Dok je Nizozemska daleko iznad prosjeka EU, Hrvatska je ispod prosjeka, a kod nas ta stopa u 2021. godini iznosi 5,7%, što je jednako kao i 2020. godine. Inače, trend korištenja materijala od recikliranog otpadnog materijala u Hrvatskoj raste iz godine u godinu, s malim odstupanjima i blagim padovima u nekim od prijašnjih godina.

Susjedi Slovenci i Mađari, koji su također u Europskoj uniji, imaju puno bolji postotak korištenja recikliranih materijala od nas. U Sloveniji on iznosi 11%, što je nešto manje od europskog prosjeka, dok u MAđarskoj ta stopa iznosi 6,7%, piše net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari