HRVATSKA DONIJELA POVIJESNU ODLUKU

KONAČNO Vlasnicima-zlostavljačima životinja sada prijeti zatvor i do tri godine!

U Hrvatskoj povijesna odluka za životinje i prijatelje životinja. Napuštanje, kao i zlostavljanje kućnih ljubimaca postaje kazneno djelo. U zatvor se može i do tri godine, a vlasnicima iz pakla slijede i druge zabrane

Prizori napuštenih životinja ostavljaju bez riječi, a za počinitelje nikakve riječi i ne vrijede pa su stigle i kazne. Za napuštanje kućnih ljubimaca i drugih životinja određena je kazna zatvora do godine dana. Za usmrćivanje i teško zlostavljanje do dvije godine.

“Konačno se dogodilo, konačno više napuštanje životinja nije samo prekršaj nego se onaj tko napusti životinju može pribojavati i zatvora”, rekla je Vlatka Balaš Cerjak, volonterka udruge Prijatelji životinja za RTL Danas.

Počiniteljima se može izreći i zabrana držanja i nabavljanja životinja u trajanju do pet godina. Ove kazne su povijesna odluka, poručuju u osječkom Azilu koji skrbi o napuštenim psima.

“Oduševljeni smo i mi koji godinama već radimo ovdje i brinemo za njih, oduševljeno je njih 180, ono što je u stvari najvažnije zbog čega je nama izuzetno drago što je donesena ovakva odluka je to što mi godišnje primimo 400 pasa”, rekla je Maša Riznić, volonterka udruge Pobjede.

U Hrvatskoj se na godinu napusti oko 10 tisuća životinja. Najgore je što je glavni razlog neodgovornost ljudi.

“Životinja je obaveza koja je i po 16-17 godina i član obitelji, a ne ono modni dodatak, recimo, ne znam, tipa, ne slaže mi se više uz kutnu garnituru pa ćemo ga odvesti u Azil, znači takve ljude treba kažnjavati”, rekla je Sandra iz Osijeka.

“Životinje su kao i ljudi, kako bi se osjećali ljudi da ih izbacite, da ih šikanirate, da se ne brinete o njima”, smatra Romana iz Osijeka.

“Treba podržati takav zakon jer to je životinja kojoj treba obratiti i pažnju i pozornost i posvetiti ljubavi, a ona to sve vrati, više puta vrati”, rekao je Stjepan.

Zbog ljubavi, edukacije, ali i kazni, vjerujemo da bismo mogli postati bolje društvo, kažu u Azilu.

Da se to ne bi događalo te da nove zakonske odredbe ne bi bile samo slovo na papiru, Prijatelji životinja pozivaju na prijavljivanje zlostavljanja i napuštanja životinja policiji. Samo zajedno, zaključuju, možemo stvarati ljepši život za sve, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari