MANČA JE ZAKON

Video | Konobari i dalje na mukama: Napojnica postaje neoporezivi primitak. No trebaju se još malo strpjeti

‘Trenutno se napojnica tretira kao plaća, što znači da iz svake ostavljene napojnice vi morate platiti doprinose, poreze, prirez…’, kaže Ivan Tadić iz Udruženja ugostitelja Grada Zagreba

Nakon dvije godine pregovora, napokon se rješava pitanje poreznog tretmana napojnice koji ide na ruku ugostiteljima, ali i državnoj blagajni. Uvođenjem u porezni sustav, napojnica postaje neoporezivi primitak, ali do određenog iznosa, a tek treba definirati godišnji limit.

Euri su, čini se, od Hrvata napravili velike škrtice, barem iz konobarske perspektive.

“Prije je bilo moguće da netko ostavi 10, 20 kuna napojnice, ali sad teško – baš teško”, kazao je za RTL Danas konobar Duško Gavrilović.

Jedni ostavljaju puno, drugi malo, treći ništa

Jedni ostavljaju previše, drugi premalo, a većina ništa – jer plaćaju karticom.

“50 centi je tu negdje, što uvijek ostavim – može i više, a može i manje. Ovisi o njemu, ali i meni – što imam kod sebe”, kaže Zagrepčanka Rea.

“Nekad se zeznem, pa ostavim previše – nekad premalo, ali budemo se navikli kroz koji mjesec”, smatra Dora iz Zagreba.

Bilo da je riječ o gotovinskim ili kartičnima, napojnice će se oporezivati. Novi je to porez koji, ovog puta, ide na ruku ugostiteljima, konobarima, ali i državi.

“Ako će njima ostajati taj dio koji oni zaslužuju, mislim da će oni biti zadovoljniji i možda nam to pomogne u potrazi za radnom snagom koja je sada dosta veliki problem za nas ugostitelje”, kaže za RTL Andrija Pirnat, vlasnik ugostiteljskog objekta.

‘Trenutno se napojnica tretira kao plaća’

Neoporezivo bi bilo do 10 posto iznosa računa. Na sve iznad toga platio bi se porez.

“Trenutno se napojnica tretira kao plaća, što znači da iz svake ostavljene napojnice vi morate platiti doprinose, morate platiti poreze, morate platiti prirez. Ako ugostiteljskom djelatniku ostavite 2 eura napojnice, u tom trenutku on će od ta dva eura dobiti tek nešto više od jednog eura, iz razloga što se moraju platiti ove stvari koje smo prethodno naveli”, rekao je za RTL Danas Ivan Tadić, tajnik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba.

Drugim riječima, napojnica nije prepoznata kao pojam u našem zakonodavstvu pa se naplaćena elektroničkim putem, tretira kao osnovni dohodak.

“Porezno, ako mi prijavimo napojnice, onda gotovo 50 posto od te napojnice ide državi, što je nepovoljno za konobare koji dobivaju pola od toga što zaslužuju”, smatra Pirnat.

Od ostavljena 2 eura, dobit će ta dva eura

Cijela priča krenula je prije dvije godine kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom. Održano je niz sastanaka, a sada je na redu – provedba.

“Samim definiranjem neoporezivog tretmana dijela napojnice, mi ćemo omogućiti da naši konobari od ostavljena 2 eura, dobiju ta dva eura”, kaže Tadić.

“To je dobar korak i mi podržavamo Vladu zato što je to otklanjanje sive ekonomije, i definitivno dobra mjera – manje novca ostaje u proračunu, a više u rukama ugostitelja”, poručuje prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, Boris Podobnik.

Bakšiš, tringl ili napojnica, kako god je zvali, pronaći će svoje mjesto u novom zakonu od 2024. godine, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari