OPUŠTENOST DOŠLA NA NAPLATU

Korona ušla u dva bolnička odjela, domove i zatvor: ”Ništa od otvaranja ako brojke počnu rasti!”

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

​Splitsko-dalmatinska županija u posljednja 24 sata ima dvostruki porast broja novooboljelih kojih je danas 154, iako je dobra vijesti da nema preminulih. 

“Situacija nije dobra, moramo shvatiti da je virus i dalje među nama, da se ne smijemo družiti na privatnim druženjima. Imamo grupiranja vezana za privatna druženja i grupiranja u određenim institucijama. Sve je pod nadzorom, ustanovili smo put širenja, nastojimo to svesti pod kontrolu, ali ako se nastavimo neodgovorno ponašati bojim se da će situacija ponovno eskalirati”, kazala je Željka Karin, ravnateljica županijskog NZJZ-a na konferenciji za novinare, pišu Vijesti.hr

Žarište se pojavilo i u splitskom zatvoru te u nekoliko domova za starije, a virus se probio i u ustanovu za osobe s mentalnim i drugim oštećenjima, ali i na dva odjela splitske bolnice.

Karin vjeruje se da neće biti većeg širenja, no ako ga i bude, to nisu jako izraženi simptomi bolesti. Dio uzoraka su već poslali na sekvencioniranje s obzirom na to da se virus brzo širi, a danas su odmah počeli testirati sve djelatnike i zatvorenike.

“Ovo je poziv djelatnicima da se cijepe, a isto tako i poziv posjetiteljima da ne posjećuju roditelje ukoliko njihovi roditelji nisu cijepljeni,” poručila je Karin.

Naravno, s takvim rastom novozaraženih teško da može biti popuštanja mjera.

“Mi ćemo sve odluke donositi sa stožerom, ali ako ćemo imati svaki dan 150 ljudi, onda se nećemo moći otvoriti”, zaključila je.

Na tjedan dobivaju do šest tisuća doza cjepiva, rekla je i dodala da su dosad dobili oko 25 tisuća doza koje su razdijelili.

Nova cjepiva, 5500 doza, dobili su u ponedjeljak i utorak, sva su u distribuciji kod liječnika opće medicine. Masovno cijepljenje će biti kad dobiju velike količine cjepiva, istaknula je Karin, pišu Vijesti.hr

Za masovno cijepljenje pripremaju Spaladium arenu i nadaju se da će prije 15. ožujka početi s cijepljenjem velikog broja stanovnika. (HINA)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari