Koronavirus je opasan, ali nema razloga za paniku: Ovo su 4 razloga zašto ipak možemo biti mirni

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Španjolski znanstvenik na jednom je mjestu naveo devet razloga zašto svijet može biti miran – unatoč pandemiji

Koronavirus ili službeno COVID-19 izazvao je paniku diljem svijeta, no ljudi moraju biti svjesni da se ne radi o virusu koji će “izbrisati” ljudski rod. Upravo iz tog razloga, bitno je ponavljati sve činjenice koje se znaju o virusu, ali one pozitivne.

Već smo napravili veliki vodič o koronavirusu, koji ponajprije daje do znanja o čemu se točno radi i kako se možete zaraziti. Ali, nakon što je virus stigao u “naše dvorište”, umjesto dodatne histerije, vrijeme je za drukčiji pristup.

Stoga donosimo devet razloga zašto nas koronavirus ne bi trebao toliko strašiti, odnosno, zašto bismo ipak trebali biti mirniji, bez obzira na proglašenu pandemiju i podatak o gotovo 130.000 potvrđenih slučajeva zaraze na globalnoj razini te više od 4000 umrlih. Na jednome mjestu skupio ih je španjolski profesor mikrobiologije i virologije Ignacio López-Goñi.

1. Znamo što je

Virus koji uzrokuje ozbiljnu upalu pluća otkriven je u Wuhanu 31. prosinca i unutar tjedan dana znala se genska struktura virusa. Primjerice, za HIV su trebale dvije godine.

Znamo i da je virus prirodan, povezan s virusima u nekim sisavcima, ponajprije šišmišima, kao i da može mutirati. Ipak, mutacija nije česta.

2.  Možemo ga testirati

Do 13. siječnja, samo tri dana nakon što se otkrila genska struktura virusa, znalo se i kako provoditi testove koji ga razotkrivaju.

Na tome možemo zahvaliti stručnjacima iz Berlina, Rotterdama, Londona i Hong Konga.

3.  Znamo da ga je moguće obuzdati, ali uz visoku cijenu

Drakonske mjere u Kini činile su se pretjeranima, ali upalile su. Karantene, samoizolacija, zabrane masovnih okupljanja… Sve to pomoglo je u suzbijanju virusa, a zatim i njegovoj sve slabijoj prisutnosti.

Stoga je Kina s 12. ožujka objavila da je vrhunac epidemije završio. Sad je na redu ostatak svijeta koji može naučiti mnogo iz kineskog primjera.

Nažalost, karantene i izolacija ostavljaju traga na gospodarskim i financijskim poljima svih zemalja u svijetu.

4.  Nije se lako zaraziti, ako uistinu pazimo, a i virus se lako ubije

Često i pažljivo pranje ruku najučinkovitiji je način kako se zaštititi od moguće zaraze, a dezinfekcija se lako obavlja uz etanol, kao i uz bilo koji dezinficijens koji sadrži najmanje 60 posto alkohola.

Ipak, velike su šanse da se osoba zarazi ako je u neposrednoj blizini zaražene osobe i ima tjelesni kontakt s njom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari