ISTRAŽILI SU

2000 MEDICINARA TUŽI BOLNICE: ”Hoćemo li opet biti poniženi i izgubiti borbu za par stotina kuna?!”

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Net.hr je razgovarao s medicinskim sestrama i tehničarima koji već nekoliko godina na sudovima utjeruju iznose od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna koje su izgubili zbog pogrešnog izračuna radnih sati za blagdane

Medicinska sestra I.Z. s odjela torakalne kirurgije u bolnici Jordanovac, pod kapom KBC-a Zagreb, radi 15 godina u svojoj struci i na pitanje “je li teško” odgovara poput mnogih drugih radnika u zdravstvu, da je to i poziv i način života, da je bila spremna na to što je čeka. “Težak je to posao, uvijek možemo govoriti o tome da bismo htjeli biti bolje plaćeni, ali kad smo već plaćeni koliko jesmo – boljelo je kad smo vidjeli nepravdu, nepravilnosti u izračunima dežurstava, rada vikendom i blagdanom. Razgovarali smo, bunili se, nije išlo, pa smo krenuli s tužbama”, kaže u razgovoru za Net.hr. Ona je tužila KBC Zagreb 2018. godine za pogrešne izračune iz 2013. i 2014. godine, piše Đurđica Klancir za Net.hr.

Slučaj je sada na višoj instanci, na Županijskom sudu, a ako sve prođe u korist medicinske sestre I.Z., ona će u ovim teškim vremenima dobiti dio plaće koji joj nije isplaćen, dobit će i satisfakciju, a KBC Zagreb novi trošak, ali sada, zbog parničnih troškova i zateznih kamata – mnogo veći nego da je odmah izračunavao rad blagdanom kako treba. Sve se to moglo izbjeći da je KBC Zagreb izračunavao kako je trebalo.

250 presuda u korist radnika

Dakle, iako su svi općinski sudovi diljem Hrvatske presudili u korist radnika, iako su sva četiri županijska suda nadležna za postupanje po žalbama iz radnih sporova presudila u korist radnika, iako, dakle, pravničkim rječnikom, nije bilo različite prakse, odnosno, svi suci pred kojima su se našli predmeti medicinskih sestara, tehničara iz različitih bolnica u Hrvatskoj – Vrhovni sud je za dio slučajeva odredio reviziju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari