NOVE ODLUKE

Video | Božinović najavio novi režim oko granica, objasnio i što će biti s propusnicama

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Mijenja se odluka o privremenoj zabrani prelaska granica, odlučio je Nacionalni stožer civilne zaštite

Hrvatskim državljanima se omogućuje ulazak u Hrvatsku i odlazak u inozemstvo, a kada postoje poslovni razlozi i drugi gospodarski interes strani državljani će moći ući u Hrvatsku, kao i strani državljani koji putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, kazao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u Zagrebu. Najavio je i da se od ponedjeljka ulazi u treću fazu opuštanja mjera te će sutra biti objavljene sve ostale odluke koje se tiču realizacije zaključaka Vlade vezano uz to.

”Europska unija je donijela preporuku svim državama članicama i mi ćemo se nje držati u smislu produženja zabrane ili preporuke da se na teritoriju EU ne dolazi i trećih zemalja do 15. lipnja. Ova odluka se odnosi na države članice EU, državljane tih zemalja tako da je to intencija kada je u pitanju dolazak u RH i ta je odluka povezana s cijelim nizom gospodarskih aktivnosti i poslovnih sastanaka. Rekli smo da su preporuke HZJZ-a na tragu onoga da će svaki prelazak, svaka osoba koja iz tih zemalja dolazi na naše granične prijelaze dobiti jasne upute što i kako raditi”, istaknuo je Božinović.

”To neće značiti obaveznu mjeru samoizolacije zbog toga što onda nije realno nekoga pustiti da gospodarski sastanak ili bilo koji drugi poslovni sastanak, ili sutra turiste i onda ih automatski onemogućiti da napuštaju mjesto, odnosno hotel ili bilo koji drugi smještaj. Ovo je jedna liberalizacija ulaska u RH. Smatramo da ćemo uz suradnju granične policije, drugih inspekcija i naravno s epidemiološkom službom biti u stanju tu situaciju pratiti i kontrolirati. U sklopu svega toga mogući su posebni bilateralni razgovori s pojedinim državama. Kada govorimo o turizmu prije svega s onima koje su važne i imaju povoljnu epidemiološku situaciju tako da to olakšava dogovore i omogućava da krenemo s važnom gospodarskom djelatnošću za RH”, istaknuo je ministar.

”Što se tiče hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u RH ili drugoj zemlji, oni će kroz taj institut i institut nužnih razloga osobne prirode moći ulaziti u RH, a morat će se pridržavati preporuka koje će im biti u pismenoj formi to dato na graničnom prijelazu. Naše službe će voditi računa o tome da se ponašaju sukladno uputama”, kazao je Božinović.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari