NEUGODNO IZNENAĐENJE

Video | Došli se cijepiti, a na Štamparu im ponuđeno cjepivo čiji je rok valjanost istekao u srpnju

U Hrvatskoj je do sada uništeno malo manje od pola milijuna doza cjepiva

Do kad vrijedi cjepivo protiv koronavirusa? RTL-u Danas se javio bračni par koji je 31.10. bio naručen za prvu dozu Modernina cjepiva u Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Ponuđeno im je cjepivo na kojem je stajao rok valjanosti 20. srpnja 2022. pa su cjepivo odbili. Iz Nastavnog zavoda kažu: ‘sve je po pravilima struke.’

Naručili su se na cijepljenje i dobili termin za prvu dozu Modernina cjepiva. Zbog onoga što su doživjeli – žele ostati anonimni.

”Ja sam pitala je li rok ispravan, na što mi je djelatnica rekla ‘naravno’. Nije mi pokazala bočicu, nego je pripremala iglu i ja sam u tom trenu pogledala u bočicu i vidjela da je rok sedmi mjesec 2022. i shvatila da rok nije ispravan na što sam pozvala supruga”, ispričala je svjedokinja.

Na bočici je stajao datum: 20. 7. 2022.

”Pacijent uvijek vjeruje u ono što vidi svojim očima. I ako vidi da je rok istekao u sedmom mjesecu, naravno da neće imati povjerenja u to cjepivo. I s pravom ga može odbiti i tražiti neko drugo. Možda nije u redu dati takvo cjepivo bez da se prethodno komunicira, ili da pacijent može vidjeti deklaraciju”, rekla je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Tražili smo reakciju sa Štampara. Kažu – sve je po pravilima.

”Sva cjepiva primijenjena na cijepnom punktu NZJZ Dr. Andrija Štampar u skladu su s pristiglim obavijestima i naputcima HZJZ-a i HALMED-a”, priopćili su iz Štampara.

Iz HALMED-a pojašnjavaju da je na Moderninoj bočici doista datum, ali da je dva puta produžen rok. Ovo cjepivo vrijedi do 20. prosinca ove godine.

”Cjepivo po novom roku valjanosti je jednako djelotvorno kao i ranije. Taj se rok valjanosti odobrava na temelju studija kojima je proizvođač morao dokazati da cjepivo ima jednaku stabilnost, kvalitetu, sigurnost i djelotvornost kao i u ranijem roku valjanosti”, kazala je Maja Bašić, glasnogovornica HALMED-a.

U Hrvatskoj je do sada uništeno malo manje od pola milijuna doza cjepiva. Do kraja godine istječe rok gotovo 50 000 doza Pfizerova i Modernina cjepiva. Do sad smo donirali više od milijun doza.

”U trenutku kad istekne rok koji je produžen i produživan je nekoliko puta. Onda se te bočice miču, s njima se građani više ne cijepe i one se uništavaju”, rekla je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Par koji nam se javio tvrdi da su im najprije rekli da se cjepivo može koristiti do kraja listopada, a onda pak do prosinca – što ih je dodatno zbunilo. Kad su tražili dokaze – pokazali su im mail.

”Nakon ovog iskustva se sigurno neću cijepiti”, kazali su.

Gotovo su dvije godine od dolaska cjepiva u Hrvatsku. Cijepilo se 60 posto Hrvata, od toga jučer 51 osoba prvom dozom, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari