TKO GA TREBA PRIMITI?

Video | U deset dana adaptiranim cjepivom koje štiti od omikrona cijepilo se 9500 građana.

Potreba za masovnim punktovima nema, kažu iz HZJZ-a

Cijepi se novim cjepivom protiv koronavirusa, ali interes nije velik. Obiteljski liječnici pobunili su se protiv poziva građanima da po svoju dozu dođu prvenstveno u njihove ordinacije.

Održan je sastanak u ministarstvu s predstavnicima liječnika, ali i županijskih zavoda za javno zdravstvo.

I novog i starog cjepiva ima, ali gužve ne.

Bilo da je riječ po trećoj ili četvrtoj dozi u 10 dana novim adaptiranim cjepivom koje štiti od omikron soja virusa cijepilo se 9 i pol tisuća građana.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ističe: “Treću dozu trebaju primiti svi odrasli koji još nisu, a četvrtu odrasli s kroničnim bolestima i stariji od 60 godina”.

Da se cijepljenje treba provoditi na punktovima domova zdravlja i zavoda za javno zdravstvo, a ne prvenstveno u njihovim ordinacijama smatraju liječnici obiteljske medicine. Zbog toga je sazvana i sastanak u ministarstvu.

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine ističe: “Svi znaju što radi kirurg – operira, dermatolog – pregledava kožu. A nitko ne zna što rade obiteljski liječnici. Puno toga već radimo i ne vidim kako i na koji način možemo preuzimati još više posla bez dramatičnog pada kvalitete našeg rada”.

Liječnici zato mole pacijente da svi koji mogu po svoju dozu odu na punktove, a oni će u ordinacijama i po kućama cijepiti teško pokretne.

“Liječnici koji će zbog nekih organizacijskih posebnosti ipak cijepiti u ordinacijama za to će biti i plaćeni”, navodi Ban Toskić.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objašnjavaju da odaziv pacijenata nije velik, pa potrebe za masovnim punktovima nema. Do sada je zbog isteka roka uništeno 426 319 doza cjepiva. Donirano Tunisu bit će 135 360 doza.

“Cjepiva ima dovoljno, i ovoga kojemu nije istekao rok trajanja ima previše tako da se svi budu cijepili sa cjepivom kojem nije istekao rok trajanja i opasnosti za obrnuto nema”, zaključuje Pavić Šimetin.

Za više od pola milijuna doza cjepiva rok trajanja je do kraja godine, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari