PROBLEMI

EPIDEMIOLOZI POD PRITISKOM!: ‘Ljudi su čudni. Ne žele nositi maske, ali bi test na COVID 19 čim dobiju temperaturu’

Srecko Niketic/Pixsell

Na testiranje se mora pričekati nekoliko dana, dok se simptomi ne pokažu u pravom svjetlu

Nitko ili gotovo nitko ne želi nositi zaštitnu maskicu, koja štiti od koronavirusa, ali gotovo svi oni, koji iz raznih razloga dobiju povišenu tjelesnu temperaturu, žele obaviti “odmah i sada” testiranje na COVID-19.

Epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) imaju dnevno “mali milijun” telefonskih poziva, u kojima pokušavaju objasniti ljudima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu kako nema potrebe da se na COVID-19, testiraju odmah “prvi dan temperature”.

Takvi se moraju javiti svom obiteljskom liječniku, koji će po njihovim simptomima odlučiti hoće li se i kada takva osoba testirati protiv koronavirusa.

Nije problem što oni traže testiranje, nego je problem kako čovjeku objasniti da mu testiranje još uvijek nije potrebno, nego da mora pričekati nekoliko dana, dok se simptomi ne pokažu u pravom svjetlu. Vrlo malo njih prihvaća objašnjenja, pa nerijetko i vrijeđaju epidemiologe, koji im pokušavaju objasniti postupak.

”Ja bih strogo zabranila da neki pacijent sam traži, inzistira ili čak dolazi na Higijenski kako bi “isposlovao” testiranje na COVID-19. To je nedopustivo. Takav pacijent, koji je dobio povišenu tjelesnu temperaturu, prvo mora biti smiren i pribran i mora nazvati svog obiteljskog liječnika. Tada, u razgovoru s liječnikom, mora svom liječniku objasniti kakve ima simptome, boli li ga glava, bole li ga mišići, kolika mu je tjelesna temperatura, da li je nekoliko dana prije bio na nekom slavlju, gdje je bilo puno ljudi…. I tada, kada liječnik dobije sve te informacije, odlučuje što i kako dalje s tim pacijentom”, kazala je za Slobodnu Dalmaciju dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Nisu svi pacijenti jednako rizični da dobiju koronavirus. Veći je rizik na onima koji stalno izlaze vani, odlaze po svadbama, proslavama diploma, čobanijadama…, odnosno tamo gdje ima jako puno ljudi. Oni koji žive po principu “čuči kući” manje su izloženi koronavirusu i mogućnosti zaraze.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views