OBOLJELA JE U KOLOVOZU

Hrvatica nakon preboljenog Covida-19: Još osjećam strašne posljedice. Ispada mi kosa, ‘rascvjetali‘ su mi se dlanovi

Foto: Mateo Levak/Riportal

Samo jedno obiteljsko druženje kada se nije pazila bilo je dovoljno

Dražena Lejo (48), novinarka, stručnjakinja za odnose s javnošću i vlasnica agencije “Pomalo”, ovo ljeto zarazila se koronavirusom – zaraženi su se i njena majka (74) i otac (78). Zajedno je s majkom imala tešku kliničku sliku; tek nekoliko mjeseci od dijagnoze Slobodna Dalmacija uspjela je napraviti intervju s njom jer je jedva mogla pričati.

 

Koronavirus su “pokupili” na obiteljskom druženju u kolovozu. Do tada su se ona, kao i njeni članovi obitelji, strašno pazili – koristili su masku, držali distancu, nisu se družili s prijateljima. Nisu se ni kretali, ni šetali previše – išli su samo po ono što su morali. “Ali, taj dan smo bili kod rođaka i ona je bila sama s rodicom u kući, pričale su nekih sat vremena. Jedini trenutak kad nije imala masku i pazila. A rodica u tom trenutku nije znala da je zaražena i bolesna”, rekla je Dražena za Slobodnu Dalmaciju. Javili su im sljedeće jutro da je rodica razvila simptome i Dražena je, zajedno s roditeljima, otišla u samoizolaciju.

Jaki simptomi, a posljedice bolesti i danas traju 

Kod majke je sve postalo općom slabosti – jedva je stajala na nogama, dobila je visoko temperaturu koja je trajala danima. Nije mogla ni jesti, ni piti. Izgubila je osjet mirisa, osjećala snažnu bol u mišićima, jaku grlobolju… Kod Dražne je sve počelo s neugodnom glavoboljom, temperaturom, a onda i sa svim simptomima kao kod majke, osim što su njeni bili nešto blaži. Kod Dražene još uvijek traju posljedice – s kožom, kaže, ni sama ne zna što se dogodili. “Na dlanovima kao da mi se koža rascvjetala, nije mi svejedno kad to vidim”, rekla je. Ima i problema s koncentracijom, kose skoro pa i nema više.

Najgore je, tvrdi, bilo noću. Osjećaj nemoći i strah za mamu kojoj je bilo najgore. Dodala je i da su iz Križina, bolnice, svi na telefonu za hitne slučajeve bili izuzetno bahati i bezobrazni. Svi, osim jedne epidemiologinje.

S njenim ocem ispala je nevjerojatna priča – svi su bili pozitivni, ali je tata na kraju ispao asiptomatski. On se znao našaliti i reći da je to do feferona koje voli jesti.

Savjet za sve one koji misle da je Covid-19 izmišljena bolest

Dala je i savjet za sve one koji ne vjeruju u koronavirus:

“Joj, u trenucima kad to proživljavate pa vidite neke kako lupetaju o bolesti s kojom se nisu susreli i ne znaju koliko je stvarno opaka, probude vam se neki gotovo militantni osjećaji. Poželite ih prodrmati i reći im: halo, saberite se! Nosite maske i držite distancu jer se ne želite uvjeravati u to kakva je bolest i koliko vam teško može biti.

Mi smo, jednostavno, još uvijek nezreli kao društvo, pa neki tek sada uče o pranju ruku, provjetravanju prostora i slično. A jedini mogući razlog koji nalazim za njihovo negiranje bolesti je to da su, bar ja tako mislim, zapravo u strahu od te iste bolesti. Žao mi ih je. No, ne žalim ih ni sekunde kada drugima ugrožavaju život, praveći se pametnima i bahateći se okolo”. Priznaje da se prepala bolesti.

 

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari