'MI SMO ČUDAN NAROD'

Kaić o propisivanju Ivermektina: ‘Jesu li ga razrijedili milijardu puta, u vodi koja pamti sve osim dreka?’

Photo: Sasa Zinaja/NFoto/PIXSELL

‘Sad se čudim kad netko dolazi na prvu dozu i s pravom ga mogu pitati gdje si bio dosad’, kaže Kaić

Nova vrijanta koronavirusa omikron zabrinuo je cijeli svijet, i dok je jedan njemački stručnjak izjavio je da bi omikron mogo biti ‘božićni dar’, dakle da bi koronavirus u ovoj varijanti mogao označiti kraj pandemije, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a prim. dr. Bernard Kaić ne želi brzati sa zaključcima, prenose RTL Vijesti.

‘Još je premalo podataka’

“Od početka se znalo da, kako virus mutira, postoji mogućnost i da mutira u oblike koji izazivaju teže oblike bolesti, ali takvi virusi koji izazivaju teže oblike bolesti i visoku smrtnost obično presude sami sebi time što ubiju domaćina”, kazao je Kaić za Novi list.

“To je jedan biološki pojam, da najbolje u prirodi uspijeva onaj organizam, u ovom slučaju virus, ili bakterija, koji ne čini štetu svom domaćinu. Tako da se teoretski oduvijek očekuje da virus izmutira u dovoljno zaraznu varijantu koja je puno blažeg oblika bolesti, kao što su recimo ovi uobičajeni koronavirusi, koji postoje i cirkuliraju svake godine i izazivaju prehladu kod ljudi. Bilo bi najsretnije rješenje kad bi se takva jedna varijanta isprofilirala, proširila svijetom i potisnula ove koje izazivaju teže oblike bolesti. To je jednostavno evolucijsko rješenje koje bi bilo dobro i za nas i za virus. A je li to omikron ili ne, to ne možemo nikako reći. Još je premalo podataka o tome kakvu kliničku sliku on izaziva. Zasad, koliko sam pročitao, ne piše da izaziva teže oblike, ali ne piše ni da izaziva lakše”, izjavio je Kaić.

Kazao je kako je moguće da je klinička slika blaža samo zato što je kod mlađih i da je najviše proširen kod mlađih samo zato što su oni manje cijepljeni nego stariji, a uz to naglasio kako se zapravo još ne zna kakava je proširenost omikrona među dobnim skupinama.

JAR je dosta loše prošao jer je objavio pojavu omikrona, zbog objave su im blokirani letovi, zatvorile su se državne granice, a čak je i WHO upozorio da je nepravedno kažnjen jer je fer i transparentno objavio podatke o pojavi novog soja.

“Ne možemo znati koliko će se brzo novi soj proširiti. Wuhanski je trebao najdulje – više od šest mjeseci. Alfa i delta proširile su se za dva do tri mjeseca po cijelom svijetu. Ako se omikron bude širio tom brzinom ili većom, naravno da će se proširiti prije nego dođe cjepivo”, konstantirao je znanstvenik.

”Ali pitanje je hoće li uopće trebati raditi cjepivo protiv omikrona, jer možda će dovoljno dobro štititi i ovo. Možda ta antigenska razlika nije tako velika da je ne prepozna naš organizam. Uostalom, protiv delte nisu radili novo cjepivo jer su ustanovili da su cjepiva dovoljno učinkovita iako nisu napravljena na delta varijanti”, napominje Kaić.

‘Mi smo čudan narod’

Naši su se epidemiolozi nekada dičili činjenicom da smo u europskom vrhu po procijepljenosti stanovništva protiv dječjih bolesti, no sada više nije tako. Kaić se ne čudi što se situacija promijenila.

“Mi smo, izgleda, jedan malo čudan narod. Ne znam sjećate li se 2009. godine kad je bila pandemijska gripa, tzv. svinjska gripa. Pojavila se u ljeto 2009., a mi smo već ranije, ne znajući da će doći pandemije, naručili sezonsko cjepivo protiv gripe, 600.000 doza. Kad se pojavilo pandemijsko cjepivo, bilo je predviđeno naručiti puno više doza pandemijskog cjepiva jer je već tada bilo jasno da sezonsko cjepivo neće štititi od pandemijskog soja, ali je na kraju kupljeno puno manje kad se vidjelo kako je slab odaziv. Tada se sezonskim cjepivom cijepilo 600.000 ljudi, iako se znalo da je to cjepivo potpuno neučinkovito za svinjsku gripu koja je došla, a cjepivom koje je specifično napravljeno za svinjsku gripu se cijepilo samo 15.000 ljudi”, rekao je Kaić.

”Što je totalno apsurdno. Tako da me nimalo ne čudi da smo jedni od najgorih u Europi u cijepljenju protiv COVID-19. Moram reći da sam čak ugodno iznenađen odazivom, s obzirom na to jako loše i šokirajuće iskustvo iz 2009.”, dodao je znanstvenik.

Izjavio je kako su i tada su jako glasni bili nekakvi teoretičari zavjera i protivnici cijepljenja. I tada su se počeli stručnjaci različitih političkih stranaka prepucavati koristeći cjepivo kao neki argument sebi u prilog.

Na novinarsko pitanje, je li onda današnje stanje povezano s demokracijom, Kaić je rekao kako je riječ o pogrešnom shvaćanju demokracije.

”Demokracija bi trebala biti da, kad netko informiran ima nešto za reći, ima pravo to reći. Svatko treba imati pravo na svoje mišljenje, ali ipak čovjek treba barem donekle napraviti domaću zadaću prije nego što iznosi mišljenje. Ovo kod nas je neka nakaradna verzija demokracije. Nažalost”, izjavio je Kaić.

Rekao je i da nije zadovoljan dolaskom cjepiva u Hrvatsku.

“Kad su se ljudi htjeli cijepiti, dobivali smo ga na kapaljku. Cjepiva su dolazila prekasno i u puno premalim količinama u odnosu na ugovorene i obećavane, a interes je bio ogroman početkom godine jer smo već bili u trećem valu. Da smo tada imali čime cijepiti, mislim da bismo postigli puno veći obuhvat. Sad se čudim kad netko dolazi na prvu dozu i s pravom ga mogu pitati gdje si bio dosad, ali u travnju to nisam mogao jer nije bilo cjepiva za sve”, objašnjava znanstvenik.

‘Ivermektin nema nikakvog dokazanog djelovanja’

Osvrnuo se i na protivnike covid-potvrda koji redovito spominju ivermektin kao lijek protiv korone, a propisuje ga i jedan zagrebački homeopat.

“Homeopati obično propisuju ništa, ovo je najdiferentnija stvar koju su ikad propisali. Jesu li ga razrijedili stotine milijardi puta, u vodi koja pamti sve osim dreka koji je u njoj plivao u kanalizaciji, da mu povećaju učinkovitost? Ivermektin nema nikakvog dokazanog djelovanja kod COVID-a, jer bi ga u protivnom koristili u Infektivnoj klinici, u Dubravi, u svim klinikama svijeta. To mi je neshvatljivo i kriminalno”, rekao je Kaić.

Smatra da se pandemija ne može zaustaviti dok postoje bazeni necijepljenih u Africi i Aziji.

“Ne može se zaustaviti. I stalno će dolaziti. Isto kao i gripa. Nema nijedne zemlje na svijetu koja je eliminirala gripu. Neke zemlje imaju jako visoke cijepne obuhvate protiv sezonske gripe, Velika Britanija više od 70 posto stanovništva, u SAD-u isto postižu visoke postotke, a opet svake sezone imaju epidemije s velikim brojevima oboljelih. Bile bi i veće da ne cijepe, ali ne može se zaustaviti to epidemijsko sezonsko javljanje. Vjerujem da će COVID-19 kroz koju godinu biti takva, sezonska bolest”, rekao je voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a za Novi list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari