ŽIVOT PO NOVIM PRAVILIMA

Maska od danas obavezna za odlazak u trgovinu, Capak: ‘Moguće je uvesti kontrolu civilne zaštite ili policije’

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Neke zemlje strogo kažnjavaju nenošenje maski

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u kojoj je Hrvatska u nedjelju imala 50 novozaraženih, a u subotu čak 140, primjenjuju se nove mjere koje je propisao Nacionalni stožer. Hrvatska trenutno ima 1117 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Od danas je obavezno nošenje maski za lice, a prema odluci Stožera moraju ih nositi:

– zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni
– vozači i putnici u prijevoznim sredstvima javnog prometa
– zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
– zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
– druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Za sada se osobe koje ne nose maske čini se neće kažnjavati. Do sada se samo kažnjavalo kršenje mjere samoizolacije ili karantene, a zabrana vožnje u javnom gradskom prijevozu bez maske nije donijela očekivani rezultat jer se u tramvajima i autobusima u Zagrebu svakodnevno mogu vidjeti brojni putnici koji ne nose maske.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je za RTL Danas da nije sklon represiji, ali da je moguće uvesti određenu kontrolu.

”Mi smo protiv represije jer mislimo da izaziva revolt. Mi smo za edukaciju građana i mislimo da je to dovoljno. Mislimo da će shvatiti da trebaju nositi maske na mjestima gdje je više ljudi. Kontroliranje je moguće, postoji mogućnost da se za to obvežu djelatnici civilne zaštite ili policija”, rekao je Capak.

Naglasio je da će kažnjavanje zbog nenošenja maski biti krajnja mjera jer misli kako su od represije puno važniji edukacija i apeli.

U zemljama u kojima je nošenje maski pripisano već dulje vrijeme, jasno su popisane i kazne. Tako je kazna u Italiji 400 eura, u Bavarskoj je primjerice od 150 eura za one koji ne nose masku u javnom prijevozu ili trgovini, ali za osoblje trgovina je čak pet tisuća eura.

Nova pravila za okupljanja

Stožer je donio i nova pravila za okupljanja više od 100 ljudi koja sada organizatori moraju najaviti stožeru najkasnije 48 sati prije nego što počnu.

Prema odluci o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskog centra 112, najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Ta obavijest morat će sadržavati svrhu, mjesto, dan i vrijeme održavanja okupljanja te podatke o kontakt osobi i o očekivanom broju sudionika.

Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju, nisu obvezni Ravnateljstvu civilne zaštite dostavljati tu obavijest.

Također organizatori okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tu evidenciju organizator je obvezan čuvati najmanje 14 dana.

Za vrijeme okupljanja svi sudionici obvezni su pridržavati se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ako se utvrdi da je netko od sudionika okupljanja zaražen virusom SARS-CoV-2, organizator okupljanja je obvezan u najkraćem roku, evidenciju dostaviti teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskog centra 112, a njihov popis nalazi se u prilogu Odluke.

Kontrolu provedbe odluke i pridržavanja preporuka i uputa HZJZ-a provodit će timovi u koje će biti uključen po jedan inspektor Ravnateljstva civilne zaštite i jedan policijski službenik. Voditelj tima je inspektor Ravnateljstva civilne zaštite, a za koordinaciju rada timova zaduženi su pročelnici područnih ureda civilne zaštite, stoji u odluci Stožera civilne zaštite.

N.C./Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari