PREVELIK RIZIK?

(NE)OČEKIVANI REZULTAT ANKETE: Većina Hrvata ne bi se cijepila protiv Covida-19, evo i zašto…

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Neovisno o poslu kojim se bave, većina građana Hrvatske ne želi se cijepiti protiv koronavirusa

Dok diljem svijeta traju završna, klinička ispitivanja cjepiva protiv Covida-19, a prema nekim procjenama prva cjepiva za masovnu upotrebu mogla bi biti dostupna već do kraja ove godine, pitanje je koliko ljudi je spremno cijepiti se protiv bolesti koja je svijet, a tako i Hrvatsku gurnula u zdravstvenu, ali i ekonomsku krizu neviđenih razmjera.

Ako je suditi prema podacima ankete koju je na uzorku od više od 3500 ispitanika proveo portal MojPosao, velika većina građana Hrvatske ne želi se cijepiti protiv koronavirusa, odnosno ne namjeravaju to učiniti već u prvom ciklusu cijepljenja.

‘Veći je rizik od cjepiva, nego od zaraze’

Gotovo tri četvrtine (73%) ispitanika izjasnilo se da bi odbilo cijepljenje protiv Covida-19 neovisno o poslu kojim se bave i stupnju “izloženosti” virusu. Svoj stav pojašnjavaju tvrdnjom kako je riječ o “nedovoljno testiranom cjepivu” koje prati premalo dostupnih, znanstveno utemeljenih informacija zbog čega u ovom trenutku “cjepivo predstavlja veći rizik od zaraze koronavirusom”.

I dok jedni tvrde kako se ne planiraju cijepiti jer ne pripadaju niti jednoj od rizičnih skupina, drugi bi se na taj korak odlučili tek nakon višegodišnjeg testiranja cjepiva. Dio ispitanika smatra i da je sve to “notorna glupost”, a Covid-19 “izmišljen virus”.

‘Time štitim i druge’

S druge strane, svaka četvrta osoba (27%) u Hrvatskoj, prema ovoj anketi, namjerava se cijepiti protiv koronavirusa jer, kako ističu, time “štite ne samo sebe, već i druge osobe”. Pritom dodaju kako su cjepiva zaslužna za iskorjenjivanje i obuzdavanje širenja mnogih bolesti poput velikih boginja ili ospica te da “treba vjerovati zdravstvu”.

Također, dio anketiranih poručuje kako će se cijepiti jer njihov posao podrazumijeva kontakt s velikim brojem ljudi, ili pak rade u privatnim tvrtkama “gdje ih nitko neće moći zamijeniti ako se zaraze i odu u “samoizolaciju”. Međutim, čak bi i zagovornici cijepljenja radije “preskočili” cijepljenje u prvom valu i cjepivo bi, da mogu birati, primili tek nakon što ono bude dokazano učinkovito.

Portal Moj posao napominje kako je anketa provedena na uzorku od više od 3500 ispitanika i premda se radi samo o jednom pitanju bez demografskih podataka, njeni rezultati se ne mogu generalizirati, ali mogu ukazivati na trend u javnom mišljenju.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari