MJESECI AGONIJE

NOVO ISTRAŽIVANJE: Što je to ‘dugi Covid’ i koga najviše pogađa?

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Žene, osobe prekomjerne težine i astmatičari izloženi su većem riziku od zaraze.

Novo istraživanje pokazalo je da svaka dvadeseta osoba osjeća simptome bolesti Covid-19 najmanje osam tjedana, prenosi BBC. Riječ je o nečemu što se kolokvijalno naziva “dugim Covidom“.

Starija dob i postojeći simptomi povećavaju rizik od ”dugog Covida”. Rezultati istraživanja koje je proveo King’s College u Londonu također su pokazali da su žene, osobe prekomjerne težine i astmatičari izloženi većem riziku od zaraze virusom SARS-CoV-2.

Podaci za istraživanje dobiveni su tako što su pacijenti unosili svoje simptome i rezultate testova u aplikaciju Covid Symptom Study App. Znanstvenici kažu da je cilj istraživanja utvrditi obrasce pomoći kojih bi mogli predvidjeti koga bi mogao pogoditi takozvani dugi Covid. Time bi također mogli predvidjeti kome će od pacijenata trebati dodatna njega i pravovremeni početak liječenja.

Rizik raste sa životnom dobi

”Jedan od ključnih faktora rizika jest ako pacijent ima više od pet različitih simptoma u prvom tjednu zaraze”, rekla je dr. Claire Steves s londonskog sveučilišta King’s College.

Covid-19 je više od samog kašlja i virus koji ga uzrokuje može utjecati na rad drugih organa. Oni pacijenti koji imaju kašalj, glavobolju, proljev ili osjećaju umor bit će izloženi većem riziku od onih koji imaju samo kašalj.

Rizik se povećava i sa životnom dobi. Drugim riječima, rizičnoj skupini pripadaju osobe starije od 50 godina i žene.

”Iz prvih podataka vidjeli smo da su muškarci izloženi puno većem riziku od razvoja teške bolesti pa čak i smrti uzrokovane Covidom. Međutim, čini se da je veći rizik za žene da razviju dugi Covid”, objasnila je dr. Steves.

Kako ”izgleda” dugi Covid?

Simptomi dugog Covida razlikuju se kod pacijenata, ali zajednički simptom kod svih je umor. 48-godišnja Vicky Bourne u ožujku je imala povišenu temperaturu i blagi kašalj, ali simptomi su postali ozbiljni i ”zastrašujući” kada je počela imati poteškoća s disanjem te je morala dobiti kisik. Iako nije bila u bolnici, još uvijek se bori s dugim Covidom.

”Prije dva tjedna opet sam iz vedra neba izgubila osjet okusa i mirisa. Potpuno je nestao. Imam osjećaj kao da imam upalu koje se nikako ne mogu riješiti, pojavi se pa nestane, i tako u krug”, rekla je Bourne za BBC.

Istraživanje je pokazalo da je svaka sedma osoba bolesna najmanje četiri tjedna, svaka dvadeseta najmanje osam tjedana, a jedna od 45 oboljelih osoba bolesna je najmanje 12 tjedana.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari