STANJE U HRVATSKOJ

REKORDNA BROJKA: Imamo čak 542 nova slučaja zaraze! Produljene neke mjere…

Ilustracija: Borna Filic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2206. Europske zemlje, suočene s pojačanim širenjem koronavirusa, razmatraju uvođenje novih mjera

  • U Hrvatskoj je danas jedna osoba preminula
  • U svijetu je ukupan broj dosad zaraženih prešao 36 milijuna
  • Od Covid-19 do sada je preminulo 1.054.716 ljudi
  • U Brazilu je broj zaraženih premašio 5 milijuna

21 novi slučaj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:22 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, a šest osoba je izliječeno, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Među zaraženima je jedanaest osoba iz Dubrovnika, od kojih pet muških i šest ženskih, a pritom je epidemiološka veza utvrđena za četiri muške i pet ženskih osoba. Pozitivne su i dvije muške osobe iz Konavala s utvrđenom epidemiološkom vezom, kao i pet osoba iz Kule Norinske, odnosno dvije muške i tri ženske s utvrđenom epidemiološkom vezom. Zaražene su i dvije muške osobe iz Metkovića i jedna muška osoba iz Župe dubrovačke. Od šest izliječenih osoba dvije su iz Dubrovnika a po jedna iz Metkovića, Orebića, Kule Norinske i Župe dubrovačke. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se deset osoba. U samoizolaciji se nalazi 428 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, što je ukupno 83 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 15.606 uzoraka. Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Hrvatskoj je 542 nova slučaja

10:00 – U posljednja 24 sata zabilježena su 542 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2206. Među njima je 361 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. Preminula je jedna osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18989 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 310 preminulo, ukupno  su se oporavile 16473 osobe od toga 165 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 10908 osoba. Do danas su ukupno testirane 344 533 osobe, od toga 5939 u posljednja 24 sata.

8 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

9:56 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 63 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 52 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 311 osoba, a ukupno je testirano 9950 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 126 uzoraka, od kojih su 8 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba. Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

48 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

9:48 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 864 obrađena testa danas je 48 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 15, Dugog Rata 1, Imotskog 3, Kaštela 2, Lovreća 1, Makakrske 2, Muća 1, Omiša 2, Otoka 1, Podstrane 1, Prološca 1, Segeta 1, Sinja 5, Solina 5, Trilja 6 i Vrgorca 1 osoba. Uz 48 novooboljelih osoba s područja SDŽ još je 7 stranih državljana pozitivno na COVID infekciju od čega 2 studenata studija na eneglskom jeziku Medicinskog fakulteta u Splitu. Od ukupnog broja novooboljelih 23 osobe su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1100 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 39 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru.

56 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

9:47 – U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek testiran je rekordan broj uzoraka (429), pa je, uz 38 uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, ukupno obrađeno čak 467 uzoraka od kojih je 56 bilo pozitivno na koronavirus. Po boravištu novopozitivne osobe su raširene na 20 naselja. Najviše novopozitivnih je sa šireg području gradova Osijek (23) i Đakovo (14). Tri novopozitivne osobe su s područja grada Našice, po dvije osobe s područja gradova Beli Manastir i Valpovo te općine Bilje, a po jedna zaražena osoba je s područja grada Belišće te općina Đurđenovac, Antunovac, Jagodnjak, Petlovac, Petrijevci, Strizivojna, Trnava, Vuka i Kneževi Vinogradi.

Produljene mjere zabrane rada barova

9:33 – Nacionalni stožer civilne zaštite je objavio da se do 22. listopada produljuje mjera zabrane rada noćnih klubova poslije ponoći. Produljene su i mjere za Splitsko-dalmatinsku te Sisačko-moslavačku županiju.  Navedenom odlukom ograničeno je radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz kategorije barova, kao što su noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, kafići i sl., koji smiju raditi najdulje do 24 sata.

30 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:17 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata potvđreno je 30 novih pozitivnih osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Desetero novooboljelih je iz Vinkovaca, sedam iz Vukovara, po dvoje iz Starih Jankovaca, Petrovaca i Bogdanovaca te po jedna novooboljela osoba iz Jarmine, Ivankova, Gunje, Cerića, Komletinaca, Otoka i Opatovca.

U Češkoj i Bugarskoj rekordan broj novozaraženih, Njemačka bilježi veliki porast

8:41 – Češka je prijavila 5335 novih slučajeva koronavirusa u srijedu, što je najveći dnevni porast oboljelih otkad je pandemija počela, dok je Bugarska prijavila 437 te se bori s rastućim brojem zaraza, kao i Njemačka koja od početka pandemije u ožujku nije imala tako velik broj novozaraženih. U Češkoj je porast zaraženih premašio prethodni rekord of 4457 slučajeva prijavljenih prethodni dan, dok se zemlja od 10.7 milijuna stanovnika bori s najvećim dnevnim porastom broja slučajeva otkad je pandemija počela. Ukupno je od početka pandemije zabilježeno 95.360 slučajeva zaraze te 829 smrtnih slučajeva, prenosi Reuters.

U Bugarskoj je dosad potvrđeno 22.743 slučajeva od covida-19, uključujući i 873 smrti. Bugari moraju nositi maske u zatvorenim javnim prostorima i držati fizičku distancu, a vlada zasad ne namjerava uvoditi nove mjere. Glavni zdravstveni inspektor u zemlji rekao je da nove mjere, poput zatvaranja restorana, mogu biti nametnute ako broj potvrđenih slučajeva nastavi rasti, no isključio je mogućnost potpune karantene. Njemačka je zabilježila više od 4000 slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je porast od 1200 slučajeva u usporedbi s prethodnim danom, objavila je nacionalna agencija za kontrolu bolesti, prenosi agencija dpa. Prema brojkama instituta Robert Koch, u četvrtak je prijavljeno 4058 slučajeva zaraze, za razliku od 2828 od prethodnog dana. Zemlja nije prijavila tako velik broj dnevnih slučajeva od vrhunca pandemije krajem ožujka i početkom travnja, kad je u Njemačkoj bilježeno više od 6000 novih dnevnih slučajeva prije nego što su značajno opali. Zaraza je ponovno počela rasti u srpnju.

Jedan novi slučaj u Istri

8:38 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 180 uzoraka briseva (92 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 10 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 131 osoba.

U Brazilu više od pet milijuna zaraženih koronavirusom

7:22 – Brazil je u srijedu prešao pet milijuna zaraženih koronavirusom, a epidemiolozi strahuju od drugog vala širenja zaraze jer vlasti prebrzo popuštaju mjere. Iako je dnevni broj zaraza manji u odnosu na razinu u srpnju, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da Brazil riskira drugi val koronavirusa zbog prebrzog povratka “normalnoj” svakodnevici. Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 31.553 nova slučaja čime je ukupan broj zaraženih prešao pet milijuna. Umrlo ih je još 734 čime se najveća zemlja Latinske Amerike približila 150.000 mrtvih. Epidemiolog Roberto Medronho upozorio je da bi broj zaraženih vjerojatno bio veći da se više ljudi testira.

“Uskoro ćemo imati 150.000 mrtvih, to je zastrašujuća brojka, a gledamo kako vlasti sve više popuštaju mjere unatoč broju slučajeva”, rekao je Medronho za Reuters. Medronho je upozorio na sve veća okupljanja Brazilaca na plažama te u restoranima i barovima. “Strahujem da će nas pogoditi drugi val kao Europu”, rekao je epidemiolog.

Desničarski predsjednik Jair Bolsonaro nastavlja umanjivati opasnost koronavirusa iako je sam bio zaražen i morao se izolirati na dva tjedna. Protivi se “lockdownu” i poziva Brazilce da se vrate normalnim životima kako bi se gospodarstvo moglo oporaviti. Zbog ubrzanog širenja bolesti mnoge europske zemlje uvode nove epidemiološke mjere, od zatvaranja barova do obaveznog nošenja maski, a agencija  AFP je u srijedu objavila da je po njenim podacima ukupan broj slučajeva zaraze na europskom kontinentu prešao šest milijuna.

Europske zemlje uvode nove mjere protiv Covid-19

7:20 – U Europi je u zadnjih sedam dana po podacima agencija AFP  registrirano 543.137 novozaraženih, što je 26 posto više u odnosu na prethodni tjedan. U svijetu je dijagnosticirano gotovo 35,9 milijuna slučajeva zaraze, od kojih je umrlo najmanje 1.051.149. Sjedinjene Države su najgore prošle s 210.918 umrlih. Iza njih dolaze Brazil (147.494 umrla), Indija (104.555), Meksiko (82.348) i Ujedinjeno Kraljevstvo (42.445). Agencija France Presse je objavila da je po njenoj metodologiji prikupljanja podataka do srijede u 15 sati u Europi registrirano 6,000,940 slučajeva zaraze novim koronavirusom od pojave prvih slučajeva u siječnju. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u Europi je do srijede službeno potvrdio 5 605 508 slučajeva zaraze novim koronavirusom.

Francuske zdravstvene vlasti izvijestile su u srijedu o 18.746 novozaraženih u protekla 24 sata, što je novi dnevni rekord i gotovo dvostruko više nego u utorak, kada ih je zabilježeno 10.489. Broj umrlih od covida-19 je u toj zemlji u 24 sata porastao za 80 na 32.445, a ukupan broj slučajeva zaraze na 653.509. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio nove mjere za obuzdavanje pandemije covida-19. “Na mjestima gdje se bolest prebrzo širi bit će novih restrikcija”, rekao je Macron.

U Irskoj je širenje covida-19 došlo u fazu eksponencijalnog rasta te će skori porast broja hospitalizacija predstavljati “vrlo velik izazov”, rekao je u srijedu vodeći dužnosnik irskih javnih zdravstvenih službi  (NPHET) Philip Nolan.

NPHET je u izjavi od srijede upozorio da se stanje od vikenda i uvođenja novih mjera u ponedjeljak dodatno pogoršalo. Tjedni irski prosjek od 493 novozaražena dnevno se u posljednja tri tjedna više nego udvostručio no taj bi se broj do 7. studenog mogao povećati na 1100 do 1500 slučajeva dnevno ako se transmisija odmah ne ograniči, rekao je Nolan.

Škotska je u srijedu izvijestila da ima 1054 novih slučajeva covida-19.  te će se zbog ubrzanog rasta broja novozaraženih posljednjih tjedana u Glasgowu i Edinburghu od petka na 16 dana zatvoriti svi pubovi. I britanski premijer Boris Johnson zbog širenja covida-19 namjerava od ponedjeljka zatvoriti sve pubove i restorana u većem dijelu sjeverne Engleske, uključujući gradove Manchester i Liverpool, izvijestio je list The Sun u srijedu.

Italija će uvesti obavezno testiranje na novi koronavirus za sve koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Belgije i Češke, najavio je u srijedu ministar zdravstva te zemlje Roberto Speranza i podsjetio u objavi na Facebooku da “raste broj slučajeva zaraze u Europi i u Italiji”. Italija je u srijedu naredila obavezno nošenje maski na razini cijele države i u vanjskim prostorima.

Tijekom prošlog mjeseca je rast novozaraženih u Nizozemskoj svrstao tu zemlju među deset najpogođenijih na svijetu po broju zaraza na 100 tisuća stanovnika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) U Nizozemskoj je u protekla dva tjedna bilo 270.2 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a u Europskoj uniji gore stoji samo Španjolska u kojoj ih je 305. Hrvatska ih ima 72.3, a najbolje stoje Cipar s 29.5 i Finska 31.4. Nizozemski parlament u srijedu je raspravljao o izvanrednom zakonu koji bi vlastima dao ovlasti da narede nošenje maski na javnom mjestu ako se na to odluče, na dan kad je zabilježen rekordan dnevni broj novozaraženih, njih gotovo pet tisuća.

Svjetska banka je u srijedu upozorila da će pandemija ove godine u krajnje siromaštvo gurnuti još 88 do 115 milijuna ljudi u svijetu, istaknuvši da je gradska populacija sve ugroženija. Prvi put u zadnjih više od 20 godina stopa krajnjeg siromaštva u svijetu će porasti, ističe ta ustanova sa sjedištem u Washingtonu. UN je u srijedu zatražio da njegove članice udvostruče napore kako bi što prije svakome omogućile pristup zdravstvenom osiguranju koje je još potrebnije u vrijeme pandemije, usprkos njegovoj cijeni, ocijenila je ta organizacija.

EU sklon regionalnom pristupu ograničenja putovanja u pandemiji

7:20 – Članice Europske unije postigle su napredak u koordinaciji zajedničkog pristupa mjerama ograničenja putovanja u pandemiji, otkrio je europski diplomat. Prema kompromisnom prijedlogu Njemačke, predsjedateljice EU-om, članice bi mogle postići dogovor o zajedničkoj mapi u kojoj bi regije članica Unije bile označene zelenom, narančastom ili crvenom bojom, ovisno o intenzitetu širenja covida-19. O nacrtu prijedloga, koji je na uvid dobio dpa, raspravljali su izaslanici članica EU-a u srijedu. Ako postignu dogovor u petak, dokument bi u utorak mogli usvojiti ministri vanjskih i europskih poslova. Europski diplomat opisao je pregovore “zaista produktivnima”.

“Pronađena su dobra rješenja čak i za teška pitanja poput zajedničke analize podataka i zajedničkog mapiranja”, rekao je diplomat.

Prema tom prijedlogu članice bloka više ne bi ograničavale putovanja u zelene regije s niskim stopama zaraze koronavirusom. Ipak, zemlje bi mogle uvesti vlastita pravila za putovanja, karantenu i testiranje na koronavirus za narančaste i crvene regije. Raspravlja se i o tome da se iz mjera ograničenja putovanja izuzmu sezonski radnici, diplomati i novinari. Austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestigner rekla je da je cilj osmisliti usporedive mjere diljem Europe.

Beč vodi intenzivne bilateralne pregovore s Berlinom o “praktičnom rješenju” za njemačka upozorenja za putovanja u ključne austrijske turističke regije, rekla je Koestinger novinarima u Beču. Nijemci su činili više od polovice gostiju u Austriji u protekloj skijaškoj sezoni.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari