BROJNI PROBLEMI

SVAKI DAN STIŽU PRIJAVE O NUSPOJAVAMA NA CJEPIVA: ‘U rijetkim slučajevima imali smo parezu lica’

Prijave o nuspojavama pristižu svaki dan, a većina nuspojava je blagog do umjerenog karaktera

Glasnogovornica HALMED-a Ivana Šipić Gavrilović rekla je da još uvijek nedostaje dio dokumentacije i nalaz obdukcije 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja. Provode se i dodatne opsežne pretrage, a zatražili su i podatak koja serija cjepiva AstraZenece je u pitanju.

Prijave o nuspojavama stižu svaki dan

“Prijava je, iako nepotpuna, upućena u EMA-u i danas popodne očekujemo ishod te ocjene”, kazala je.

Uvoz ruskog cjepiva

Pojasnila je što pripada ozbiljnijim nuspojavama. “Najviše je bilo pojedinih reakcija preosjetljivosti – osip, svrbež, koprivnjača, nekoliko situacija anafilaksije, a u rijetkim slučajevima imali smo parezu lica.”

Što se tiče mogućnosti uvoza ruskog cjepiva Sputnjik V, kaže da se zasad postupak interventnog uvoza neće provoditi. Ako bi do njega ipak došlo, “postupak mora biti započet na izjavu HZJZ-a, koji bi iskazivao potrebu za provođenju postupka, ovisno o trenutnoj situaciji.”

Ako EMA-a ne da pozitivnu ocjenu ruskom cjepivu, ako se utvrdi da cjepivo ne zadovoljava sve zahtjeve, naravno da ono neće ići u promet i davati se pacijentima, pojasnila je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari