U Hrvatskoj 254 zaraženih: ‘Imamo kombinaciju dvije krize koje su međusobno kontradiktorne’

Foto: Pixsell

Ministar Božinović najavio je strože mjere

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu i državni vrh održali su konferenciju za medije nakon hitnog sastanka u Nacinalnoj i sveučilišnoj knjižnici oko aktualnog stanja epidemije koronavirusa i jakog potresa koji je jutros pogodio Zagreb i okolicu.

“Održali smo sastanak nakon što smo obišli cijeli dan grad i vidjeli razmjere šteta. Htio bih zahvaliti svim sllužbama koje su se angažirale. Zahvaljujem i predstavnicima medija na potpunom izvješćivanju javnosti. Imamo kombinaciju dvije krize koje su međusobno kontradiktorne. Imamo epidemiju koronavirusa, vidjeli ste da smo došli do 254 zaražene osobe. Moramo biti oprezni, socijalna distanca nas čuva zdravima. Svi građani koji su zbog potresa ostali bez domova bit će smješteni u studentski dom u Cvjetnom naselju”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Mi ćemo osigurati u centru grada sigurnosni razmak od zgrada. Vidjeli ste da će i vrijeme biti loše, bit će i jak vjetar. Dronovima ćemo snimiti kompletnu situaciju. Hodajte što dalje od zgrada, da ne bi počeli padati crjepovi i dijelovi fasada! Nemojmo zaboraviti epidemiju koronavirusa, ona je opasna, nemojmo si dozvoliti talijanski scenarij! Osobna disciplina i naše ponašanje sada je najbitnije”, rekao je premijer.

Ukupno je bilo 30-ak potresa

Seizmologinja Ines Ivančić je izvijestila kako je bilo tridesetak potresa. “Naknadni potresi su ono što je uobičajeno nakon ovako velikog potresa, mogu se događati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. Hoće li među njima biti jakih, nemoguće je predvijeti. Apeliram da svi imamo mirnu glavu i da ne nasjedamo panici. Kod svakog potresa radite ono što biste radili kod prvog potresa, ne idite na stepenice, stanite uz čvrsti zid, pazite da ne idete blizu stakla”, rekla je.

“Nakon obilaska zdravstvenih ustanova u Zagrebu mogu reći da nije došlo do većih oštećenja. Važno je i napominjemo da je na prvom mjestu zdravstvena sigurnost. U Klinici za infektivne bolesti je intenzivna u dobrom stanju. Situacija je pod nadzorom. Imamo dvoje novorođenčadi. Sva novorođenčad je zbrinuta. Nije bilo žrtava, osim ozljeđivanja bolesnice iz centra. Ona je i dalje u tretmanu”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će svi koji šire lažne vijesti biti kažnjeni te da policija provodi izvide. Božinović je rekao da je više od 150 statičara na terenu te da je 67 objekata oštećeno.

Podsjetimo, snažan potres je jutros u 6:23 zatresao Zagreb, epicentar je bio sedam kilometara sjeveroistočno od metropole. Bio je snage 5,5 po Richteru. Nakon toga dogodilo se još pet potresa, magnitude od 3 do 5 po Richteru. Prvi potres bio je najjači na zagrebačkom području u zadnjih 140 godina.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari