KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna | Neven Šantić: Znaju li Riječani, Grobničani, Kastavci… koje su im ljepote nadohvat ruke

07.05.2024.
19:02
Foto: Pixsell

Nedavno su Britanci svrstali Nacionalni park Risnjak među pet najboljih u Europi. Znaju li Britanci nešto što mi ne znamo?

Piše: Neven Šantić

Koliko je nas bilo u ovom Nacionalnom parku; šetalo, odmaralo, uživalo u očaravajućim pogledima? Znamo li uopće koliko je prirodnih ljepota nadohvat ruke Riječanima, Grobničanima, Kastavcima, Bakranima i ostalim stanovnicima našeg kraja.

A što se sve može vidjeti na sat, sat i pol vožnje od grada? Razmislite, sjetite se.

Ponosno je zakucalo srce mnogim stanovnicima Rijeke i Primorsko-goranske županije kada je objavljena informacija o velikom ugledu koji uživa Risnjak među britanskim stručnjacima za prirodne ljepote. “Nije prenapučen a pogledi su fantastični”, napisali su između ostalog Britanci.

Gorski kotar- Planinarenje u Nacionalnom parku Risnjak. Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Možda ćemo sada i mi više cijeniti ono što nam je na dohvat ruke?

Možda ćemo sada i mi više cijeniti ono što nam je na dohvat ruke i otići pogledati to što drugi hvale, pa će biti interesantno usporediti broj posjetitelja do kraja travnja i u narednom razdoblju. Brojke će sigurno pokazati ( a provjerit ćemo ih kada dođe vrijeme) povećanu posjetu, dokazujući da nitko nije „prorok u svom selu” dok ga drugi ne počnu slaviti.

I nije Risnjak jedini. Jednog će dana netko iz inozemstva pohvaliti i Park prirode Učka pa ćemo i tada uzdahnuti, pokušavajući surfati po vlastitoj memoriji ne bi li se sjetili kada smo tamo zadnji put (ili ikada) bili.

Što tek reći za prirodne ljepote Gorskog kotara poput dolina Čabranke i Kupe, park šume Golubinjak kraj Lokava, Fužinskog i Lokvarskog jezera, Zelenog vira i Vražjeg prolaza nedaleko Skrada, Bijelih i Samarskih stijena kraj Mrkoplja, ne tako daleke Bjelolasice…

Jesen u Fuzinama. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

Osim možda u Golubinjaku, koji je odavno znan kao izletište u koje različita društva iz okolice, ali i drugih dijelova Hrvatske, imaju običaj odlaziti roštiljati, te na obalama obaju jezera, malo je posjetitelja u odnosu na ono što ti prirodni fenomeni pružaju. Malo ih je možda više na tri šetnice u kastavskoj šumi, gdje vas krošnje stoljetnog drveća štite od sunca tijekom ugodne šetnje i po najvećoj žezi, ali ni tamo nije neka gužva.

Imaju i otoci svoje adute

Imaju i otoci svoje adute. Televrin, najviši vrh Osorčice na Lošinju, s jedne strane, te Mjesečev plato iznad Baške kao i Obzova i Veli vrh između Stare Baške i Baške, na drugoj strani, najviši su vrhovi tih otoka te prirodne ljepote u kamenjaru. A pogled s njih dat će vam različite doživljaje: od čudesnih otočnih vizura do plavetnila mora i kontura okolnih otoka i kopna. Tu su, kao vegetacijski aduti, i područje Tramontane na Cresu te šuma Dundo na poluotoku Kalifront na Rabu, zaštićeni šumski krajobraz kao jedna od rijetko očuvanih šuma hrasta crnike na Mediteranu.

Otok Krk – Pogled na Bašku s Mjesečevog platoa na otoku Krku. Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Spilje su posebna priča. U okolici Rijeke nalaze se tri među deset najljepših kraških spilja u Hrvatskoj. Riječ je o Lokvarki kraj Golubinjaka i Vrelu kraj Fužina, te o spilji Biserujka blizu sela Rudine na sjeveroistoku otoka Krka. Za svaku bi vrijedilo potrošiti cijeli dan, ali i sat obilaska svake od ovih spilja svakom će se posjetitelju usjeći u pamćenje.

Dovoljno za planiranje izleta u narednih nekoliko godina

Čitam prethodne retke i pokušavam otkriti nisam li neki prirodni lokalitet nadomak Rijeke, vrijedan pažnje i posjete, zaboravio spomenuti. Ako jesam, neka nitko ne zamjeri. I ovi spomenuti, manje ili više zaštićeni krajobrazi, dovoljni su za planiranje izleta u narednih nekoliko godina.

A kada bi se, gledajući u zemljopisnu kartu, odmakli od Primorsko-goranske županije i iscrtali kružnicu s radijusom od 150 kilometara od Rijeke, broj prirodnih ljepota njoj nadohvat koje bi se moglo obići u jednodnevnom izletu bi se višestruko umnožio.

Gradu na moru takoreći u podnožju Alpa, kako bi se moglo opisati Rijeku, kao možda nijednom gradu u Europi (takav mu je geografski položaj) blizu su i nacionalni parkovi Brijuni, Sjeverni Velebit, Paklenica i čuvene Plitvice, zatim parkovi prirode Velebit, Žumberačko i samoborsko gorje, Medvednica i Lonjsko polje.

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Izađemo li pak iz Hrvatske tu su, između ostalih, slovenski Nacionalni park Triglav, te regionalni parkovi Škocjanske jame i Kupa, a nedaleko Trsta nalaze se Litica Duino, Ušće Soče, jezera Doberdo i Pietrarossa te Dolina Rosanda…

No, krenimo za početak od Risnjaka i ovih nama najbližih ljepota u našoj okolici.

I posjetimo ih prije nego li nam ih stranci „otkriju”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari