ALARMANTNO STANJE

U Varaždinskoj bolnici u 24 sata umrlo 10 zaraženih: ‘Situacija je alarmantna! Mi smo u ratnom stanju’

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prvih nekoliko pacijenata oboljelih od covida-19 smješteno je u utorak u večernjim satima u vojne šatore postavljene u krugu Opće bolnice Varaždin

Ravnatelj bolnice u Varaždinu Nenad Kudelić rekao je na konferenciji za medije u srijedu da im je u posljednja 24 sata umrlo 10 pacijenata, a da više od 70 posto onih koji su na respiratoru – umre.

“Doktor Luetić došao je iskazati podršku svim našim kolegama koji se bore na prvoj liniji bojišnice jer mi danas govorimo o ratnom stanju. Današnji podaci nisu zabrinjavajući, današnji podaci su alarmantni. Trenutno se na liječenju u OBV nalazi 212 pacijenata. Samo u posljednja 24 sata 10 pacijenata je umrlo od posljedica infekcije koronavirusom, što je pet puta veća smrtnost nego što je to inače normalno u ovo doba godine”, rekao je Kudelić, a prenosi Aktualno.hr.

“Svi liječnici koji intenzivno rade na obradi i liječenju covid pacijenata su preopterećeni. Priljev pacijenata na objedinjeni hitni bolnički prijem je 2,5 puta veći u odnosu na isto razdoblje u ovoj godini. Mi smo, na žalost, jučer morali aktivirati i vojne šatore. Vojni šatori u ovom trenutku služe kao tranzicijski odjel za privremeni smještaj pacijenata do transporta na druge lokacije, no kako sada stvari stoje, izgleda da će šatori morati biti i novi stacionarni odjel”, rekao je Kudelić.

S njim je na konferenciji bio i predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić koji kritizirao je Vladu zbog izostanka strožih mjera: “U vrištećoj crvenoj smo! Po prvi puta od rata zbrinjavamo pacijente u šatore. To sve govori”, izjavio je i nastavio:

“Sa stopom smrtnosti od 50 umrlih dnevno, covid je trenutno drugi najčešći uzrok smrt od svih smrti u Hrvatskoj dnevno. Najviše se u Hrvatskoj općenito umire od kardiovaskularnih bolesti, a covid je postao sada drugi najčešći uzrok smrti. U slučaju da nastavi rast stope umrlih u narednim danima i tjednima, korona će postati uskoro vodeći uzrok smrti u RH. To naša javnost treba znati.”

Varaždinska županije je među najgorim regijama Europske Unije po incidenciji novozaraženih. Broj hospitaliziranih se povećao pa se trenutno na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 201 osoba s težom kliničkom slikom.

Od toga je 70 na odjelu infektologije, a 10 na ostalim odjelima u Varaždinu, 16 ih je u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, 55 ih je u Klenovniku i 50 u Novom Marofu.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari