UKUPNO 2039 SLUČAJEVA

UŽIVO Stožer: Devet novih oboljelih, preminule četiri osobe

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Ukupno je 2039 zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj

Nacionalni stožer objavio je u ponedjeljak da je u Hrvatskoj 9 novooboljelih, ukupno 2039 zaraženih koronavirusom.

“Napravili smo 32.817 testiranja, 1195 u zadnja 24 sata. Od jučer su preminule četiri osobe, žena u Koprivnici, žena u Klinici Fran Mihaljević i dvije žene u KBC-u Splitu. Sve su bolovale od teških kroničnih bolesti, a jedna je bila na respiratoru”, rekao je Beroš.

”Trenutno su na respiratoru 21 osoba, a oporavljenih iz bolnica je 517, a kod kuće 649”, rekao je Beroš.

Od koronavirusne infekcije umrla je ženska osoba u Koprivnici, 1937. godište, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević jedna ženska osoba, 1934. godište, a u splitskoj bolnici dvije ženske osobe – 1923. i 1931. godište.

Sve osobe bolovale su od teških bolesti i kroničnih i patoloških stanja, s time da je jedna osoba bila na respiratoru, naglasio je Beroš.

Na respiratoru je 21 bolesnik. Testirano je ukupno 32.817 osoba, među kojima njih 1195 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 6,23 posto.

Hospitalizirano je njih 303, 11 manje od jučer, a oporavljenih 517, devet više nego jučer. Oporavljenih kod kuće je 649 osoba, 54 više nego jučer.

Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 1166 izlječenih osoba. Srednja životna dob je 51,24 godine, ženskih ima 53,8 posto, a muških 46,2 posto.

Ministar Davor Božinović je rekao kako prve informacije s terena pokazuju da svi rade bez većih uočenih nedostataka tijekom prvog dana popuštanja mjera, a ono što se eventualno utvrdi kao nedostatak se odmah i riješi.

O održavanju festivala

Što se tiče održavanja festivala, Krunoslav Capak je rekao da trenutno ne mogu ni opovrgnuti ni potvrditi da će se festivali održati.

“Oktober fest je jedan ogroman festival na koji dolazi više milijuna posjetitelja iz svijeta i europe. “U ovom trenutku nije pametno planirati održavanje festivala. Tko treba nešto planirati za šest mjeseci, ja ne bih rekao da planira. U ovom trenutku možemo reći da je održavanje otvorenih sajmova, poput onog na Hreliću, rizik. To će biti pri kraju popuštanja mjera, ako to epidemiološka situacija bude dozvlila”, rekao je.

Politizacija stožera

Božinović je komentirao tvrdnje da se stožer politizira.

“Već dva mjeseca iz dana u dan komuniciramo situaciju o jednoj novoj vrsti zaraze, virusom koji je zahvatio cijeli svijet. U tom kontekstu dajemo precizne informacije kako se treba ponašati i živjeti, sve u cilju zaštite zdravlja građana i njihovih života. Sada smo ušli u fazu popuštanja. Ovaj Stožer ima ulogu praćenja efekata popuštanja mjera na broj oboljelih u Hrvatskoj. Iz dana u dan ćemo pratiti kako se situacija razvija, a sve s ciljem da se ne vraćamo na restriktivna rješenja i da možemo ići u smjeru normalizacije života.Politizacija sigurno potiče netko kome ona nakon ova dva mjeseca uspješna rada, odgovara. Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke i neće biti”, kazao je Davor Božinović.

Sportaši rekreativci

“Mjere trebaju biti uvedene polako i fazno. Vodimo brigu i o rekreaktivcima. I oni će brzo doći na red, propisat ćemo poseban epidemiološki okvir. Razgovaramo svaki dan o tome”, rekao je Capak odgovarajući na pitanje što je sa sportašima rekreativcima.

Na upit o kirurškim maskicama, Capak je odgovorio: “Kirurške maske su za jednokratnu upotrebu, i kirurzi ih mijenjaju svakih dva sata. Mi smo imali rezervnu varijatnu da steriliziramo maske ali srećom uspjeli smo nabaviti dodatne količine. Što se tiče pamučnih, mogu se višekratno upotrijebiti,. Ne pružaju stoppostotnu zaštitu, ali ta maska sprečava širenje aerosola i korisna je da se ne širi aerosol i kapljice, ali ne zaustavlja virus u prodoru”.

Capak je rekao da rade preporuke za škole, ali ih još nisu iskomunicirali s resornim ministarstvom i Stožerom te da će sutra o tome moći više reći sutra.

Što će se dogoditi s koronavirusom?

Capak je napomenuo i kako postoje nekoliko scenarija što se može dogoditi s korona virusom.

“Postoje različiti scenariji što će se događati s koronavirusom. Znate da je stariji brat, SARS nestao. On se širio tek kad su postojali siimptomi. Ovo je podmukla bolest koja se širi i kod onih koji su asimptomatski i to će biti puno teže. Ako se nakon ljet virus vrati s istim karakteristika, vjerojatno je da će doći do drugog vala. Tada ćemo znati više nego sada, možda ćemo imati neko oružje da se bolje zaštitimo. Mi možemo očekivati taj drugi val ako se nešto ne dogodi s virusom”, rekao je Capak.

Nalazi inspekcije u Splitu

Na upit hoće li nalaz inspekcije o slučaju doma u Splitu podijeliti s javnošću, Beroš je rekao: “Prošli tjedan WHO je izrekla da je više od pola smrti u vezi s takvim institucijama. Iznimno sam sretan na sve naše rezultate, ali doista smo s ovom našom strategijom u vrhu. Da li će sutra biti tako, ne znam, iako se nadam da će ovaj virus napraviti svoje i otići u povijest. Sve što smo radili, radili smo promišljeno. Kao što smo stotinu puta rekli, novi je virus. Nema udžbenika iz kojeg bi trebali sagledati postupanje, radili smo najbolje što smo znali. Što se tiče transparentnosti, siguran sam da smo pokazali da ništa ne krijemo. Sve je na stolu i o svemu ćemo razgovarati.”

Božinović je rekao da se trgovine vraćaju na radno vrijeme koje su imali prije, samo da će oni koji rade više od 10 sati morati imati pauzu.

”Sve je jasno”, zaključio je.

Na pitanje zašto se stigmatiziraju pitanja o političkim odlukama Stožera, Božinović je rekao da su u dva mjeseca odgovorili na sva pitanja novinara.

Što se tiče kršenja mjera samoizolacije, Božinović je rekao da je takvih slučajeva sve manje, ali da će se i dalje pratiti. U zadnja 24 sata je takvih slučajeva šest.

”Uspjeh svih mjera i uspjeh u pridržavanju nije u represiji, on je u tome da se podigne svijet svih onih koji svojim postupanjem mogu pomoći da se virus sporije širi i da nam situacija bude epidemiološki kontrolabilna, što i jest. Da nemamo takav pristup građana, sigurno danas ne bismo govorili o jednoj relativno dobroj situaciji.”

Sanitarne iskaznice

Capak je odgovorio na pitanje hoće li se izdavati nove sanitarne iskaznice?

“Sad kad se otvaraju ugostiteljski objekti potrebno je obnoviti te iskaznice. Bilo je drugih prioriteta, sanitarne iskaznice će se raditi. Što se tiče edukacije za osobe koje rukuju s hranom, to će se i dalje raditi online. Nema razloga da se ne nastavi. Sad kad smo otvorili ugostiteljske objekte, naravno da će se to raditi”, rekao je Capak.

Upitan što će biti sa studentima iz BIH, koji bi 11. svibnja trebali doći na vježbe na fakultete, Capak je rekao da prema sadašnjoj preporuci oi trebaju u samouzolaciju.

Covid putovnice

Ministar Gari Capelli je ranije u ponedjeljak imao videokonferenciju s ministrima turizma iz država Europske unije i dogovorili su stvaranje jedinstvenog dokumenta, takozvanih “Covid putovnica”.

”Čuli smo za tu inicijativu. Pozitivan nalaz antitijela u krvi znači da je osoba preboljela, ali nije garancija da ta osoba ne može prenijeti infekciju. Oni koji su preboljeli s puno manjim rizikom mogu hodati okolo i manji je rizik da će prenijeti infekciju, ali nije stopostotno. Pažljivo ćemo razmotriti kada dobijemo detalje te inicijative. Uskoro će se moći obaviti i serološki testovi. Moje razmišljanje je da ne postoje znanstveni dokazi da osoba koja ima antitijela ne može proširiti virus dalje. Imamo osoba koje su više od 30 ili 40 dana pozitivne, a ne znamo odgovoriti jesu li oni zarazni ili nisu. I to će se ispitati, kao i to zašto su oni tako dugi”, rekao je Capak.

Liječenje krvnom plazmom

Alemka Markotić osvrnula se na liječenje krvnom plazmom.

”Za bolesti za koje nema lijek se ograničeno primjenjuje plazma i pokušava se koristiti. Planovi za to su i u Hrvatskoj i bitno je znati da morate imati zdrave ljude koji su dobro da bi mu mogli izvditi krv. Velik broj ljudi je još u oporavku i pitanje je koliko bi ih za to bilo spremno. Drugo, oni moraju  biti dobrovoljci u toj prič. Postoji tehnologija i kod nas, može se primijeniti, ali treba vidjeti koja je zaštitna vrijednost te plazme. Nema još studije na pacijentima koji su paralelno liječeni plazmom i drugim lijekom da se utvrdi učinkovitost plazme. U toj plazmi je bitno da imaju antitijela na novi koronavirus, samo jedna frakcija može biti zaštitna. Hrvatska može proizvesti određene količine plazme, ali to nije nešto s čime se masovno ljude može liječiti”, rekla je Markotić.

Žarišta u školi

U Njemačkoj je zatvorena škola jer je roditelj učenika otkrio da je zaražen. Bi li došlo do zatvaranja u Hrvatskoj da se dogodi isto?

“Naše upute će biti precizne koliko to mogu biti. Molim da nam pomognu oni koji te aktivnosti provode. Mi nismo odredili nekakvu granicu temeljem koje ćemo vraćati neke mjere. Ali ćemo svaki dan razmatrati neke mjere. Ako imamo žarište u školi, donijet ćemo odluku da takvo žarište spriječimo”, rekao je Capak.

“Stožer će morati adekvatno reagirati, mi jesmo u fazi popuštanja, ali nismo u fazi povratka normalnom životu”, dodao je Božinović.

Preminule dvije korisnice doma u Splitu

U Splitu su preminule još dvije korisnice doma za starije.

“Prema izvješću KBC-a Split pristiglog nakon poslanog priopćenja medijima tijekom prijepodneva 27.4.2020. preminule su dvije ženske osobe starije životne dobi (jedna 89 godina starosti, a druga 97 godina starosti). Preminule osobe su bile korisnice Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti osoba su bile pozitivne i na covid infekciju”, objavili su naknadno iz županijskog stožera.

U Koprivnici je noćas preminula žena (82) koja je imala koronavirus, ali i druge kronične bolesti. To je prva osoba preminula od koronavirusa u županiji.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari