NOVE MJERE

VIDEO Božinović objasnio kako će trgovine raditi: ‘Neke će morati raditi i dvokratno’

Idi na originalni članak
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

‘Radno vrijeme trgovina vraćeno ja na vrijeme prije epidemije’, kazao je Božinović

Oglas

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 28 novozaraženih koronavirusom, 99 osoba se oporavilo, a preminula je jedna osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Pogledajte više u Videoprilogu:

“Broj novozaraženih u Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 28, čime je ukupan broj zaraženih od koronavirusa 2009”, rekao je ravanatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Preminula je ženska osoba Splitu koja je bila 1928. godište te je imala komorbiditet. Ukupno preminulih osoba je 51.

“Ukupno testiranih imamo 30.213, od jučer je to 1360 novih testova napravljeno. Postotak pozitivnih je 6,65 posto. U samoizolaciji imao 12.181 osobu, prosječna dob pozitivnih je 51,22 godine, spolna raspodjela je da su 54 posto žene, a 46 posto muškarci”, kazao je Capak.

Istaknuo je da hospitaliziranih imamo četiri osobe više te je stoga 325 zaraženih osoba na bolničkom liječenju, a od toga ih je 21 na respiratoru, što su dvije više nego jučer.

“Ukupan broj ozdravljenih je 982, što je 99 novoozdravljenih u 24 sata, od toga ih je 385 otpušteno iz bolnice, 14 više nego jučer. Doma je ozdravilo 497 osoba, 85 više nego jučer”, naglasio je Capak.

Donesene četiri odluke

Donesene su četiri odluke koje će biti objavljene nakon konferencije i bit će objavljene preporuke HZJZ-a za sve situacije, rekao je ministar Božinović.

“Njima se omogućava rad trgovinama, osim onih unutar trgovačkih centara. Omogućava se nastavak rada uslužnih djelatnosti poput postolara i krojača, osim onih koji ostvaruju bliski kontakt. Omogućavamo rad sportaša prve i druge kategorije. Omogućuje se održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja. Sve se omogućava uz pridržavanje epidemijskih mjera uz posebne koje će biti objavljene. Uvodi se tramvajski i drugi javni, gradski i prigradski prijevoz, prodaja meda, pčelinjih proizvoda, jaja. Također, prodaja voća i povrća od 5-8 ujutro”, kazao je Božinović i dodao:

“Radno vrijeme trgovina vraćeno ja na vrijeme prije epidemije, ali neke će raditi dvokratno. Nedjeljom i blagdanima neće biti dopušten rad osim pekarnama, benzinskim postajama”, istaknuo je Božinović.

Oni koje će imati radno vrijeme duže od deset sati, morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija.

Vijesti.hr

Exit mobile version