SITUACIJA U PGŽ

Zbog povoljne epidemiološke situacije zatvara se Covid ambulanta na Zametu!

„Epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji i dalje se smiruje što potvrđuju i zadnje brojke gdje je više ozdravljenih nego oboljelih od koronavirusa“, rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović.

Konkretno danas je u PGŽ 49 novooboljelih i 67 ozdravljenih osoba, pa je broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti na području Županije tako ponovno u padu za 9 osoba i trenutno je 689 aktivnih slučajeva. Mićović je dodao da je tijekom jučerašnjeg dana ukupno laboratorijski obrađeno 462 uzoraka, a udio pozitivnih osoba unutar tog broja je 10.6 posto. Naglasio je da se smanjuje i broj hospitaliziranih Covid pacijenata koji je s današnjim danom u KBC Rijeka 56, od kojih su dvije osobe na respiratoru. Nažalost i tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u su umrle dvije osobe od COVID-19 bolesti.

Mićović je također izvijestio da je do danas u PGŽ procijepljeno 4970 ljudi. Dodatno je drugom dozom procijepljeno 705 osoba i to od početka ovog tjedna od kada se po kalendaru cijepljenja započelo cijepiti drugom dozom. Najviše je do sada cijepljenih zdravstvenih djelatnika ukupno 2860, zatim 1465 korisnika i djelatnika socijalnih ustanova te 645 kroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina. Nastavak dinamike cijepljenja ovisi o količinama pristiglog cjepiva, rekao je Mićović.

Povoljnija epidemiološka situacija smanjuje i pritisak prema zdravstvenim ustanovama. Prema najavi resorne pročelnice Đulije Malatestinić iz tog će razloga od 1. veljače prestati s radom Covid ambulanta pri makro centru Domu zdravlja na Zametu koja je radila kao trijažni centar vikendom, neradnim danom i blagdanom. Podsjetila je da je ona aktivirana 14. studenog kako bi se smanjio pritisak pacijenata na KBC Rijeka,  te da je u proteklom razdoblju prosječno fizički u tu ambulantu došlo 10 pacijenata, a primjerice proteklog vikenda samo jedan.

Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Mladen Šćulac rekao je da su pripadnici postrojbi civilne zaštite iz naše Županije i dalje prisutni kao pomoć potresom stradalom području Sisačko-moslavačke županije, trenutno ih je 49, no i taj se broj smanjuje jer se smanjuje i obim potreba za pomoć snagama iz same Županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views