EVO ŠTO KAŽU STRUČNJACI

Kraken na pragu Europe? Virus nazvan po morskom čudovištu noćna je mora Amerikancima

Ilustracija: Mufid Majnun/Unsplash

Opasnost je u tome što se eksplozija slučajeva podudara s ionako teškom sezonom gripe i respiratornog sincicijskog virusa, a što opterećuje bolnice

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) ima dobre i loše vijesti kada je riječ o XBB.1.5, podvarijanti koronavirusa nazvanom Kraken, koja hara SAD-om i noćna je mora tamošnjim epidemiolozima, piše Politico.

Loša vijest je da se XBB.1.5 brzo širi, najvjerojatnije zato što ima neke velike prednosti u odnosu na trenutno dominantni soj Omikron. Dobra je vijest da Europa ima vremena za pripremu ako i kada slučajevi krenu.

Stiže tek za mjesec dana?

“Postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj slučajeva COVID-19 u Europi, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna na vrlo niskim razinama”, navodi ECDC u svojoj nedavnoj procjeni o podvarijanti XBB.1.5.

U srijedu je tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za COVID-19, Maria Van Kerkhove, izrazila zabrinutost zbog brzine kojom podvarijanta zamjenjuje druge varijante u optjecaju. U SAD-u je prešao s 4 posto sekvenciranih slučajeva na 40 posto u nekoliko tjedana. No, još nije poznato uzrokuje li XBB.1.5 težu infekciju.

ECDC piše da je ubrzani tempo širenja vjerojatno posljedica sposobnosti XBB.1.5 da izbjegne zaštitu imunološkog sustava koju su pružile prethodne infekcije ili cijepljenje. Također, ima mutaciju na svom spike-proteinu, dijelu virusa koji se veže na stanice domaćina, a što bi moglo pružiti određenu prednost.

Podudaranje s gripom i sincicijskim virusom?

Za sada je podvarijanta samo bljesak na radaru u Europi u smislu broja slučajeva – kažu u ECDC-u, iako je otkrivena u Danskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj, Islandu , Belgiji, Češkoj, Portugalu i Irskoj. Podaci koji dolaze iz SAD-a sugeriraju da se XBB.1.5 agresivno širi, s brojem slučajeva koji se udvostručuju svakih devet dana.

Opasnost je u tome što se eksplozija slučajeva podudara s ionako teškom sezonom gripe i respiratornog sincicijskog virusa, a što opterećuje bolnice. U Belgiji su zdravstvene vlasti proglasile epidemiju gripe zbog porasta slučajeva, a vrhunac se očekuje za tri ili četiri tjedna. No, to što podvarijanta eksplodira u SAD-u ne znači nužno da će i Europa uskoro biti u središtu oluje zaraze, prenosi Net.hr.

“Velike razlike u varijantama cirkulacije primijećene su između Sjeverne Amerike i Europe nekoliko puta tijekom pandemije”, piše ECDC.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari