'TO JE JEDNA ŠUPLJA MJERA'

Plenković je napravio glupost prijetnjama trgovcima? Ekonomist: ‘Za mjesec dana će još više podići cijene!’

Izvor: Sanjin Strukic/Sime Zelic/Pixsell/ Net.hr

U uslužnim djelatnostima rast cijena je 10 – 80 posto, a u trgovini 3 – 19 posto, što je izazvalo gnjev građana i Vlade

Danas se zbog blagdana nije moglo primijetiti hoće li trgovci i ostali poslušati poziv Vlade da vrate cijene na razine na kojima su bile posljednjeg dana prošle godine. Međutim, nove cijene u kafićima nisu odvratile građane od uživanja u kavi, javlja HRT.

“Nisam ni pogledala koja je, 2 eura. Pa dobro, 15 kuna. Tu su negdje cijene, malo jesu više”, “Možda smo očekivali malo manje, ali uglavnom svi zaokružuju pa je tu negdje. Nismo baš zadovoljni, ali Bože moj”, “Rijetki su primjeri gdje se na niže zaokruživalo. Uglavnom na više, ali kave se nećemo odreći”, neki su od komentara.

Iznimka ili…?

Dopredsjednik Udruge trgovine pri HUP-u Mirko Budimir tvrdi da je podizanje cijena samo iznimka uslijed pogrešnog preračunavanja, koju će trgovci ispraviti.

“Ne znam što to znači neopravdano u tržišnoj ekonomiji. Moramo razumjeti da nam inputi naši rastu, da se cijena na policama formira na način da imamo fakturu od našeg dobavljača uvećana za našu maržu koja nije povećavana zadnjih godinu dana, uvećana za PDV. To je cijena ona koju mi plaćamo na polici”, pojašnjava Mirko Budimir.

Mjera neće polučiti rezultate?

Ekonomist Željko Garača s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu smatra da apel Vlade neće ništa promijeniti nabolje.

“Mislim da je to jedna šuplja mjera da tako kažem. Ovako će oni, koji su napravili glupost pa su se izložili gnjevu javnosti i podigli cijene baš u trenutku konverzije, to napraviti, ali će onda za mjesec dana još više podići cijene. Tako da ova mjera neće polučiti nikakve rezultate i očekivati da se na takav način inflacija može suzbiti je potpuno pogrešno”, poručuje Željko Garača.

“Do koje mjere se digao bezobrazluk u trgovinama kad je riječ o malim trgovcima, pekarnicama, uslužnim djelatnostima, koji su bezobrazno bahato pohlepno drastično ispodizali cijene, kaže Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari