PONAŠALI SE PREMA NJEMU DRUGAČIJE

Krapinske toplice moraju platiti HIV pozitivnom skoro 21.000 eura

Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Bolnica se na kraju ispričala pacijentu, a sudac je zaključio da ta isprika potvrđuje navode pacijenta. Zbog povrede prava osobnosti bolnica mu mora isplatiti 20.700 eura s kamatama i nadoknaditi parnični trošak u iznosu os 8.619,63 eura

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice drugačije je tretirala pacijenta koji je HIV pozitivan zbog čega mu mora isplatiti 20.700 eura odštete, pišu 24 sata.

Muškarac je tužio bolnicu i u tužbi naveo da je 2019., nakon što mu je ugrađena proteza, išao u Krapinske Toplice zbog rehabilitacije. Tvrdi da je tamo bio izložen nizu neugodnosti i netipičnih postupaka koji su se razlikovali od uobičajenog postupanja s drugim pacijentima u sličnoj situaciji.

Napomenuo je da su za sprječavanje HIV infekcije u zdravstvenim ustanovama dovoljne standardne mjere zaštite i da nema potrebe za posebnim “anti-HIV” mjerama.

“Ispočetka je sve bilo u redu, no kasnije sam primijetio da je na temperaturnoj listi koja se nalazi na bolničkom krevetu bilo navedeno da sam HIV pozitivan, a budući da je u toj sobi bilo više pacijenata, reagirao sam i tražio se da se s liste makne taj podatak što su i napravili”, tvrdio je pacijent.

I tijekom prijema, doktorica mu je u razgovoru spomenula da je HIV pozitivan za što ga je zasmetalo i smatra da to nije bilo potrebno.

Tijekom tuširanja nije mogao sam skinuti čarape s nogu, a sestra koja mu je pomagala je na rukama imala rukavice za što pacijent smatra da nije bilo potrebno. I druge sestre su prilikom mjerenja temperature i vađenja krvi nosile rukavice. Pacijent ističe da u drugim medicinskim ustanovama nitko nije imao rukavice dok su to činili.

Prepričao je i da sestra nije nosila rukavice tijekom limfne drenaže drugih pacijenata, a njemu je počela to raditi bez rukavica dok nije došla druga sestra i pozvala ju da izađe iz sobe. Kad se vratila, stavila je rukavice i nastavila s drenažom pacijenta koji je tužio bolnicu.

I tijekom fizikalne terapije fizioterapeutkinja je stavila rukavice nakon što je na računalu pročitala njegove osobne podatke. Drugi dan je terapiju provodio muškarac koji s drugim pacijentima nije koristio rukavice, a s tužiteljem je.

Zbog svega je prije vremena prekinuo liječenje i nastavio ga o vlastitom trošku. U tužbi je naveo da je takvo ponašanje medicinskih djelatnika kod njega uzrokovalo strah od nastavka liječenja, a tvrdi da je bio izložen ponižavajućem i uvredljivom okruženju što je povrijedilo njegovo pravo na jednako liječenje.

Bolnica je pak tvrdila da pacijenta nije stavila u nejednak položaj u odnosu na druge pacijente. Na kraju se ispričala pacijentu, a sudac je zaključio da ta isprika potvrđuje navode pacijenta.

Zbog povrede prava osobnosti bolnica mu mora isplatiti 20.700 eura s kamatama i nadoknaditi parnični trošak u iznosu os 8.619,63 eura, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari