JE LI OPRAVDANO?

Suci diljem zemlje u ‘bijelom štrajku’: Ovo su njihove trenutne plaće

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prošlogodišnji je štrajk završio tako da su suci pristali na kompromisno rješenje, a to je povećanje plaća kojim su suci prvostupanjskim sudova dobili povišicu od nešto više od 500 eura dok su suci viših sudova dobili oko 250 eura veće plaće

Suci su danas započeli s “bijelim štrajkom”, koji će trajati sve dok Vlada ne ispuni obećanje koje im je dala lani, a to je izrada jedinstvenog zakona kojim bi se uvela indeksacija, usklađivanje osnovice s prosječnom hrvatskom bruto plaćom te sustav platnih razreda, javlja Jutarnji list.

Prošlogodišnji je štrajk završio tako da su suci pristali na kompromisno rješenje, a to je povećanje plaća kojim su suci prvostupanjskim sudova dobili povišicu od nešto više od 500 eura dok su suci viših sudova dobili oko 250 eura veće plaće.

Prema podacima Udruge hrvatskih sudaca, početne plaće sudaca na hrvatskim sudovima prošle godine kretale su se u rasponu od nekih tisuću i petsto do nešto više od dvije i pol tisuće eura.

Objavljena tablica

Sudačka je udruga tada objavila tablicu s osnovnim neto plaćama sudaca početnika (bez prireza) prema kojoj su suci-početnici na općinskim sudovima zarađivali 1523 eura, na županijskim 1927, a na Vrhovnom sudu 2675 eura.

Prvostupanjski suci s petnaestogodišnjim stažom u lanjski bijeli štrajk ušli su s prosječnom plaćom od 1700 eura. Nakon Vladine odluke o povećanju plaća njihova su mjesečna primanja u prosjeku porasla za 515 eura – na iznos od 2215 eura.

Njihove kolege na višim sudovima u lanjski su štrajk ušli s prosječnim primanjima od 2200 eura, a nakon kompromisa plaća suca županijskog suda s dvadesetogodišnjim stažom porasla je u prosjeku s 2250 na 2520 eura, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari