KREĆE „INVAZIJA“ RADNIKA IZ INOZEMSTVA: Ono kad ti ribu isprži Rumunj a kavu donese Bugarin!

Foto: Ilustracija

Zbog alarmantnog odljeva domaćih, ove turističke sezone kreće ‘invazija’ radnika iz inozemstva, po prvi put u novijoj povijesti hrvatskog turizma

Poslodavci će u 2018. godini moći iz inozemstva uvesti i pomoćne radnike za poslove u ugostiteljskom i turističkom sektoru, i to po prvi put u novijoj povijesti našeg turizma, javlja Slobodna Dalmacija.

Ove godine i se po ugostiteljskim objektima na obali moglo naći čak 3715 pomoćnih kuhara, pomoćnih konobara, čistača i sobarica iz inozemstva.

Upravo toliko radnih mjesta imaju pravo poslodavci popuniti radnicima iz drugih zemalja slijedom odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018.

Prijašnjih godina su radnici iz inozemstva u turizmu sezonski mogli biti samo oni čijih zanimanja i struka nema u Hrvatskoj, no od ove godine vrata smo širom otvorili strancima u gotovo svim turističkim poslovima.

Problem nedostatka radne snage koji se već lanjske godine u vršnom dijelu sezone osjetio na svim turističkim područjima Hrvatske, pokušava se tako riješiti i strancima, piše Slobodna.

Alarmantan odljev potencijalnih sezonaca iz mnogih dijelova Hrvatske u inozemstvo očigledno je bio dovoljno jak razlog da se olabave kriteriji uvoza radne snage.

Jer, godinama je Vlada RH odobravala unutar kvote dozvoljenog uvoza radnika u turizmu samo one struke kojih u Hrvatskoj nema.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views