Uvoz hrane 13% veći nego godinu prije! Najviše uvozimo svinjetinu i kruh, a voća i povrća – 71 kilogram po stanovniku!

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Novac iz EU fondova slabo smo izvlačili, ali zato ne možemo bez europskih svinja, europskog kruha i peciva, europskog voća i povrća. U 2017. uvoz hrane porastao je za 13%

Po glavi stanovnika prošle godine uvezli smo 71 kilogram voća i povrća. Prvo mjesto na ljestvici uvoznih proizvoda ipak drže – svinje.

Iznenađujući je podatak da je Hrvatska u prvih deset mjeseci 2017. uvezla 40 milijuna eura mesnih prerađevina više nego u 2016

“Uvezli smo svinjetine u vrijednosti 161 milijun eura. Jednako šokantno je i drugo mjesto na kojem se nalaze kruh i pekarski proizvodi – 107 milijuna eura. Na trećem mjestu je čokolada, a slijede sir i skuta pa mlijeko i vrhnje.

U Hrvatskoj se proizvodi samo polovina voća i povrća od ukupne potrošnje. U dovoljnoj mjeri proizvodimo jabuke, jagode i višnje. Svega ostalog nedostaje. Ljudima u Hrvatskoj gospodarskoj komori ovakvi podaci su očekivani.

“Pa ja moram reći da me nisu iznenadili jer to je jedan niz koji traje već nekoliko godina. Stočni fond se u hrvatskoj smanjuje, smanjuje se proizvodnja, a povećava se uvoz poglavito određenih kultura i određene vrste hrane”, Dražen Miloloža, sektor poljoprivrede HGK.

Hrvatski izvoz u 2017. je porastao za 12%. To je dobro, no, izvoz je porastao još više zbog čega je trgovinska bilanca negativna i iznosi 903 milijuna eura u korist uvoza.

Uzrok leži u nedovoljnoj edukaciji i modernizaciji proizvodnje, nedovoljnom udruživanju proizvođača, ali i u činjenici da su zemlje iz kojih najviše uvozimo postale članice Europske unije prije Hrvatske, čime su prije došli do novca iz fondova. No, evo dobrih vijesti – jer sad je i Hrvatska u odabranom društvu.

“Na raspolaganju su našim gospodarstvenicima i poljoprivrednicima sredstva za podizanje proizvodnje voća i povrća, preradu voća i povrća, ulaganje u voće i povrće, a slična situacija je sa mesom i mesnim prerađevinama.”

Na raspolaganju jesu, ali još uvijek ih premalo koristimo.

Ilija Radić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari