KLASIČNA NEPRAVDA

Kreće usklađivanje mirovina: Saborski zastupnici dobit će oko 650 kuna, a evo koliko će dobiti ‘obični’ umirovljenici

Foto: Riportal/ Hrvoje Skočić

Usklađivanje od preko 6 posto iznenadilo je i analitičare i sindikate jer se predviđalo da će biti oko 5 posto

Povećanje od 6,18 posto najveće je usklađivanje mirovina još od 2008. godine pa će tako svi umirovljenici od rujna dobiti veće mirovine. Koliko veće? Ovisi. Oni sa skromnim mirovinama imat će i skromnija povećanja, a oni s najvišim nešto izdašnije. Ipak, većina umirovljenika može u prosjeku računati na 167 kuna više u novčaniku. Usklađivanje od preko 6 posto iznenadilo je i analitičare i sindikate jer se predviđalo da će biti oko 5 posto. Ipak, statistika je jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo.

“S obzirom da mirovine realno kontinuirano realno padaju, da je sada prosječna mirovina 2707, da će sada porasti za 167 kuna – to znači da će onaj koji ima najnižu mirovinu, 280 tisuća njih, dobiti 110 kuna usklađenja, dok će recimo saborski zastupnik dobiti 650, 60. što je šest puta više”, kaže Jasna Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske za N1.

‘To je zrno pijeska na plaži’

Upravo je to nepravda koju umirovljenici najviše primjećuju pa komentiraju: “E pa da, ne razumijem tu logiku”, “U stvari, neće dobiti ništa. To pojede inflacija. Kome mažu oči? Ovi koji imaju velike mirovine, oni će dobiti više, a ovi koji imaju male, oni će dobiti zrno pijeska na plaži koje ne može ni u oko da uleti”, “Sve ispod 1000 kuna je zanemarivo”, komentiraju umirovljenici. Tek jedna od njih optimistično kaže: “Svaka promjena je dobrodošla.”

‘Nemamo više strpljenja’

Matica umirovljenika traži od Vlade i konkretnije korake. “Na Nacionalnom vijeću već smo tražili, a sad ćemo inzistirati, povećanje, usklađivanje mirovina za 100 posto, po 100-postotnom indeksu. Tražili smo 10 posto povećanja mirovina. Ovo je ostalo na neki način da će biti, da se strpimo, ali nemamo više strpljenja. Ovih 10 posto je ostalo otvoreno pitanje”, kaže Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika Hrvatske.

Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika slaže se da zbog sveopćih poskupljenja umirovljenici ne mogu biti zadovoljni, ali smatra da situaciju treba sagledati iz drugog kuta. “Ako si pogledaju tabele kako se kretao porast plaća i porast inflacije, 6 mjeseci za 6 mjeseci, onda će vidjeti da ovaj porast mogu zahvaliti rastu plaća i potražnji za radnom snagom, što znači da je inflacija napredovala, prošlih 6 mjeseci i ovih, ne skokovito, nego svaki mjesec praktički da je išla jedan, dva posto gore”, pojašnjava Hrelja.

Teška zima: ‘U gradovima bar ostaje šansa da sjednete u tramvaj’

Unatoč energetskim vaučerima za one sa slabijim primanjima, zima će za umirovljenike biti vrlo teška. Već prošle zime mnogi od njih štedjeli su na grijanju na razne načine, kaže čelnica Sindikata. “Pred nama je godina u kojoj će zima biti zima gladi i zima smrzavanja. Ne znam kako će se grijati tramvaji, autobusi, ali u gradovima barem to ostaje kao šansa da sjednete u tramvaj i vozite u toplom tramvaju cijeli dan”, ističe Petrović.

Usklađena mirovina, zajedno sa zaostatkom za srpanj, bit će isplaćena u rujnu. Iako udruge i sindikati pozdravljaju ove pozitivne pomake, za dio umirovljenika to i dalje znači život na rubu egzistencije, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari