KREĆU POREZNE PRIJAVE: Evo na što trebate paziti ukoliko želite povrat poreza

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Rok za prijavu poreza je do kraja veljače, a većina građana više ne mora samostalno podnositi prijavu

Kada su u pitanju godišnji obračuni poreza na dohodak, već treću godinu na snazi je posebni postupak utvrđivanja poreza, što znači da ako ostvarujete prihode od poslodavaca (plaće, honorari), ne trebate samostalno podnositi poreznu prijavu. Prema tome, izračun koji pokazuje imate li obvezu prema državi ili pravo na povrat poreza napravit će sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka, piše Tportal.

Ako ste obuhvaćeni posebnim postupkom, Porezna uprava će vam do 30. lipnja dostaviti rješenje ako utvrdi dug ili preplatu poreza. Ako smatrate da obračun nije korektan, pravo na podnošenje prigovora imate pravo do 1. kolovoza.

Povrat poreza kreće sredinom kolovoza, a možete ga očekivati ako ste ostvarili oporezive prihode, a niste bili zaposleni tijekom cijele godine. U tom slučaju porezna osnovica smanjuje se za dio osnovnog poreznog odbitka koji nije iskorišten tijekom godine.

Poreznicima možete biti dužni ako ste koristili porezne olakšice na koje niste imali pravo. Primjerice, ako ste prijavili uzdržavanog člana, a pokazalo se da je on ostvario godišnje prihode iznad dopuštene granice (13.000 kuna), morat ćete platiti razliku poreza na dohodak i prireza.

Manji dio građana i dalje je dužan samostalno podnijeti prijavu najkasnije do kraja veljače. Riječ je o samostalnim djelatnicima, pomorcima zaposlenim kao članovima posade broda u međunarodnoj plovidbi te građanima za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o ostvarenom dohotku u 2017. godini. Dio samostalnih djelatnika, i to oni koji prijavljuju paušalni porez, izuzet je od obveze podnošenja prijave.

Poreznu prijavu možete podnijeti i dobrovoljno ako utvrdite da tijekom godine niste iskoristili neku poreznu olakšicu. Primjerice, ako ste se preselili u mjesto s nižim prirezom, a niste to unijeli u Poreznu karticu, do kraja veljače možete podnijeti zahtjev za priznavanje niže stope prireza.

Naknadno možete iskoristiti i pravo na porezni odbitak za uplaćene donacije ili plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje.

Po pitanju utvrđivanja porezne obveze, godišnji obračun obuhvaća sve izmjene koje je donijela porezna reforma ministra Marića. No, budući da su nova pravila u primjeni od početka prošle godine i vrijedila su cijelu godinu prilikom obračuna i plaćanja mjesečnih predujmova poreza i prireza, te promjene neće se odraziti na razliku u godišnjem obračunu.

Na ovogodišnju poreznu prijavu ne odnose se izmjene koje su stupile na snagu početkom 2018. Riječ je o promjenama koje se odnose na uzdržavane članove uže obitelji i na pojedine neoporezive primitke, piše Tportal.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views