Pobuna obiteljskih liječnika zbog novosti u listama čekanja koje je najavio ministar Kujundžić

Foto: Ilustracija

Obiteljski liječnici upozoravaju da oni ne mogu biti jedini problem jer ne upućuju samo oni na pretrage

Nakon što je jučer u Direktu ministar zdravstva zbog sve dužih listi čekanja najavio promjene u načinu naručivanja pacijenata – oštro je reagirala Udruga obiteljskih liječnika. Kažu – ministar ne razumije kako funkcionira sustav primarne zaštite, a zbog uvođenja upitnika koje spominje ministar pacijenti će kažu još dulje čekati.

“Da bi uopće mogao netko uputiti na neku pretragu morat će ispuniti upitnik što taj pacijent ima i dal treba uopće na neku pretragu”, poručio je Kujundžić.

Čim je najavio potpuno novi sustav naručivanja na specijalističke preglede – obiteljski liječnici su se pobunili.

“Nadam se da je ovo nespretno izrečena izjava. Ne mogu vjerovati da bi ministar obiteljskim liječnicima nametnuo još administrativnog posla posebno jer mislim da većina pretraga je opravdana”, kaže Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Jer – ministar je najavio projekt za koji vjeruje da će smanjiti liste čekanja. Liječnici obiteljske medicine prije slanja na pretragu morat će ispunjavati upitnik o tegobama pacijenta. Kujundžić objašnjava – liječnicima će to pomoći u odlučivanju.

“Zajedno s američkim društvom imamo pilot projekt da ja kao liječnik ispunim zašto tražim MR a onda mi kompjuter kaže da to nije za MR prema tome će biti smijernice da se ne dupliraju pretrage i ne oduzima mjesto kome treba”, tvrdi Kujundžić.

Ministar je uvjeren da se pacijenti prečesto šalju na nepotrebne pretrage.

“Primjerice MR je u 80 posto slučajeva nalaz uredan! Postavlja se pitanje je li trebalo na tu pretragu”, upitao je Kujundžić.

Pita se to i specijalist kardiolog iz bolnice Sveti Duh. Primjerice za ultrazvuk srca, koji se dugo čeka.

“Pa jedan od primjera je ultrazvuk srca… pretrage”, kaže doc.dr.sc. Edvard Galić, prim.dr.med. KB Sveti Duh.

Doktor Galić misli da bi Kujundžićev upitnik mogao pomoći da se smanje gužve.

“Upitnik sam po sebi će biti jedna dodatna kontrola prije svega i na taj način će liječnici obiteljske medicine s dodatnim pitanjima uvidjeti da možda neke osobe ne moraju istoga časa ne moraju slati na specijalistički pregled nego sami mogu riješiti problematiku”, tvrdi dr. Galić.

Obiteljski liječnici upozoravaju da oni ne mogu biti jedini problem jer ne upućuju samo oni na pretrage.

“Molimo ministra i mjerodavne da analiziraju tko je upućivao na nepotrebne pretrage – jesu li to liječnici obiteljske ili je to hipertrofija pretraga i u bolnicama”, ističe dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine

Tko god ih naručivao – na listama čekanja pacijenata ima previše – pola milijuna ljudi u Hrvatskoj čeka neku pretragu.
Marina Barukčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari