Kreću prijave poreza! Evo tko ih mora obavezno podnijeti. Porezna upozorava i na prevare

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Svi oni koji imaju obvezu podnošenja porezne prijave, koja se podnosi pomoću obrasca DOH, mogu ju podnijeti preko sustava ePorezna ili mobilne aplikacije mPorezna, odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu najkasnije do utorka 28. veljače 2023.

Ove godine u veljači podnosit će se prijave poreza na dohodak. Neki iste moraju obavezno podnijeti dok drugi mogu po vlastitom izboru podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na dohodak.

Porezna uprava naime provodi godišnji obračun poreza u posebnom postupku za građane koji primaju isključivo dohotke od nesamostalnog rada (plaća, honorari), te oni ne trebaju podnositi prijavu, piše tportal.

S druge strane, građani koji su u 2022. ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti poput obrta, slobodnih zanimanja, poljoprivrede, šumarstva te proizvodnje električne energije i ostalih djelatnosti po kojima se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga, dužni su samostalno popuniti i predati poreznu prijavu.

Prijavu su dužni podnijeti i pomorci u međunarodnoj plovidbi te porezni obveznici koji su dobili nalog Porezne uprave da naknadno plate porez na dohodak.

Svi oni koji imaju obvezu podnošenja porezne prijave, koja se podnosi pomoću obrasca DOH, mogu ju podnijeti preko sustava ePorezna ili mobilne aplikacije mPorezna, odnosno nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu najkasnije do utorka 28. veljače 2023.

Građani koji nisu dužni podnositi prijavu mogu zatražiti priznavanje poreznih olakšica temeljem dostave podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže kako bi ostvarili povrat poreza.

Za to su potrebni podaci važni za utvrđivanje prava koje možete pronaći na stranicama Porezne uprave.

Zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku podnosi se pomoću obrasca ZPP – DOH.

Primjerice, ako se u vašoj obitelji povećao broj uzdržavanih članova ili ste se preselili na lokaciju s nižim poreznim stopama, možete podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku.

Ako je zahtjev pravovaljan, poreznici će uzeti u obzir navedene podatke,u slučaju nedostataka, tražit će dodatne dokaze (vjerodostojne isprave i sl.).

Zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku popunjavanjem obrasca ZPP-DOH podnose i porezni obveznici koji žele raspodijeliti dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji, koji su platili porez na dohodak u inozemstvu ili oni koji žele isplatu povrata više plaćenog poreza na određeni račun.

Na osnovi evidencija i podataka kojima raspolaže i na osnovi podataka koje je dostavio porezni obveznik, Porezna uprava u posebnom postupku utvrđuje postoji li razlika između uplaćenih poreza i godišnje porezne obveze.

Rješenje s iznosom povrata poreza najkasnije do 30. lipnja dobit će porezni obveznici koji tijekom godine nisu u potpunosti iskoristili osnovni porezni odbitak ili neko drugo porezno umanjenje. Ako su koristili neku poreznu olakšicu na koju nisu imali pravo, dobit će rješenje za uplatu razlike poreza.

Prošle godine pravo na povrat poreza na dohodak ostvarilo je oko 660 tisuća građana te im je ukupno isplaćeno 1,7 milijardi kuna.

Najveći povrat poreza mogu očekivati mlađi od 30 godina jer imaju pravo na povrat čitavog ili polovice uplaćenog poreza u 2022. Zaposlenici koji su u 2022. bili mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cjelokupnog poreza na dohodak i prireza, a onima između 26 i 30 godina života država će vratiti polovicu naplaćenih davanja. Porezna obveza mladima umanjuje se do godišnje osnovice od 47.780,28 eura (360.000 kuna).

Informativni izračun obračuna poreza i prireza možete napraviti pomoću Poreznog kalkulatora.

Važno je napomenuti i da je Porezna uprava objavila da je zaprimljen je veliki broj prijava o lažnim porukama​ u​ kojima se od​ porezn​ih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat, a mailovi stižu sa različitih adresa, zbog čega se građane upozorava na dodatnu provjeru te brisanje istih.

Savjetuju promjenu svih lozinki e-mail računa, kao i dodatan oprez pri otvaranju privitaka nepoznatih pošiljatelja, prenosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari