KREDITI U „ŠVICARCIMA“ KONVERTIRAT ĆE SE U EURO Udruga Franak pozdravlja Vladin prijedlog, ali…

U udruzi Franak dočekali su glasine o novom planu Vlade RH za rješenje problema kredita u švicarskim francima s podozrenjem, ali i novom nadom u rješenje problema koji je tisuće hrvatskih obitelji zavio u crno.

Podsjetimo, vrlo brzo, prema informacijama koje su procurile u medije, na jednoj od sljedećih sjednica Vlade trebao bi se naći prijedlog ministra Borisa Lalovca da se posebnim zakonskim rješenjem omogući svim građanima zaduženim u švicarskom franku konverzija, odnosno pretvaranje kredita u eure, prema tečaju na dan ugovaranja kredita.

Time bi se u potpunosti izjednačio položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku i onih građana koji imaju stambene kredite u euru, ističu u Vladi. No među članstvom Udruge Franak vlada poprilična nevjerica.

– Živi bili pa vidjeli. Sretno nam. Ako je to sam tak, što se čekalo do sad? Dok ne vidim na računu ne vjerujem ništa. Sretno nam ljudi svima !Razlog me ne zanima, jesu li izbori, ili bilo kaj drugo – samo nek nas rješe muke – jedan je od komentara dužnika na facebook stranici Udruge.

  • Aha, znači sad čekamo da ode eurobor u vražju mater, pa opet sranje iz početka. Jel’ ovo Hrvatska ili koja vražja mater? Prebacit sve u kune i mir božji ili dogovoriti poštene čimbenike kamatne stope a ne ovo… – kaže drugi komentator.

Prema planu nimistra Lalovca kojeg je premijer Milanović navodno prihvatio, konverzijom bi se izračunao i dio glavnice kredita koji bi se otpisao, a gubitke banaka zbog pretvaranja kredita iz švicarskog franka u eure država bi kompenzirala bankama priznavanjem tog iznosa kao porezne olakšice.

Na taj način, problem švicarskog franka odlazi u povijest. Sadašnje, privremeno rješenje, odnosno zamrzavanje tečaja franka na godinu dana ističe u siječnju 2016. godine.

Prema dostupnim podacima, preko 55.000 obitelji je opterećeno dugovima u švicarskom franku, što je u proteklim godinama dovelo u pitanje i egzistenciju mnogih obitelji.

Još nije posve jasno otpada li ovim novim razvojem situacije i generalni prosvjed koji je Udruga Franak najavila za 24. listopada ove godine u Zagrebu na koji je, osim svojih članova, pozvala “sve udruge, sindikate, blokirane, deložirane, korisnike kredite u eurima i kunama, nezaposlene, umirovljenike i sve ostale koji ne žele gledati propadanje ove zemlje”.

Prosvjed pod nazivom „Do kraja!“, najavljeno je, “ima za cilj okupiti sve nezadovoljne građane koji žele promijeniti stanje u Hrvatskoj kako scenarij iz Grčke ne bi dobio i svoju hrvatsku verziju”.

Iz Udruge su dodali kako će slučaj „švicarski franak“ “uskoro postati slučaj „euro“ jer se banke bogate i na njihovim kreditima. Pitanje je samo vremena kada će se i korisnici kredita u eurima naći u istoj situaciji kao i mi te je zato bitno da se ujedinimo protiv nezakonitog poslovanja banaka koje se i dalje nastavlja na štetu svih korisnika kredita“, objašnjavaju iz Udruge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari