NAKON KIŠNE NOĆI I JUTRA Još malo nestabilnosti, pa “tridesetice” za kraj klimatološkog ljeta

Od sredine mjeseca našli smo se pod sedmodnevnim utjecajem Sredozemne ciklone koja se nikako nije dala “otjerati” s naših prostora, a u svom je kruženju nad nama lokalno donijela i veliku količinu kiše uz pad temperatura zraka.

Kad se na kraju sve zbroji, od ove ciklone najviše je u PGŽ “profitirao” Omišalj sa 107 mm, u Rijeci su pala 82 mm, Pargu 74 mm, Rabu 68 mm, a u Malom Lošinju 56 mm.
Vidljivo je iz pregleda da je zapravo cijela županija dobila solidnu porciju oborina.

Što se ostatka Hrvatske tiče, na brojnim mjestima ciklona je premašila mjesečni prosjek oborina (Dubrovnik, Hvar, Karlovac, Knin, Sisak, Split i Šibenik), a vijesti o obilnoj kiši, pristizale su gotovo iz svih krajeva Hrvatske. Najviše oborina palo je na zadarskom aerodromu, 123 mm. Slijedi Karlovac sa 121 mm, a odmah treći je Omišalj sa već spomenutih 107 mm.

Osim obilne kiše, došlo je i do zamjetnijeg osvježenja. Od 17. kolovoza temperatura u Rijeci nije došla do 30°C, a isto vrijedi i za ostale kvarnerske službene postaje, dok u Pargu u istom razdoblju temperatura nije došla niti do 22°C.
Uz zrak temperatura je pala i u moru pa se na Kvarneru mjeri samo 22 ili 23°C.

Ciklona je nad našim područjem kružila sve do petka navečer, kada su Rijeku i okolicu neposredno prije 21h napustile i zadnje oborine. Uslijedile su stabilne, ali ne i posve sunčane subota i nedjelja, a već prema večernjim satima nedjelje, sa zapada su počeli pristizati oblaci.

Oni su posljedica djelovanja novog polja sniženog tlaka zraka iz Sredozemlja, koje je nastalo zbog prodora frontalnog poremećaja s Atlantika. Zbog takve sinoptičke situacije, ponedjeljak u PGŽ je pretežno oblačan dan, ima i povremene kiše, ali ne radi se o nekim konkretnijim oborinama.
Na otvorenom moru ima i vedrine, tako da se do kraja dana ne mogu isključiti niti sunčana razdoblja.
U 14 sati “najhladniji” je Parg-Čabar s 18°C, zatim slijede Crni Lug 19°C, Delnice 20°C, Gospić i Otočac 21°C, Kukuljanovo 22°C, Rijeka 23°C, Krk i Cres 24°C, Senj i Rab 25°C, Bakar 26°C te Mali Lošinj 27°C.

Isto tako iz smjera Italije, prema našem području stalno pristiže vlažan i nestabilan zrak, što ne može isključiti niti mogućnost lokalnih pljuskova s grmljavinom u idućim satima, a mogući su čak i neverini u noći s ponedjeljka na utorak.

Zapuhat će i umjereno do jako jugo, koje će u drugom dijelu utorka zamijeniti umjerena, samo ponegdje i jaka bura.

Bura znači i razvedravanje te stabilizaciju vremena koje će potrajati najmanje do kraja tjedna. To znači i povratak toplijeg vremena pa već od srijede u PGŽ temperature mogu dosezati ili prelaziti 30°C, a zasigurno će to biti slučaj za vikend.

U takvom ozračju ispratit ćemo i klimatološko ljeto i dočekati klimatološku jesen. Ipak, nije zgorega za reći da je vrijeme u prvoj dekadi rujna još uvijek pod znakom upitnika, a modeli naslućuju čak i nekakve promjene.

Rimeteo portal (http://rijeka.meteoadriatic.net)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari