MANJE IH SE TRAŽI, ALI...

Krenula je potraga za sezoncima: Pogledajte koja su zanimanja najtraženija

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zanimanje u kojem se tražilo najviše sezonaca prošle godine bilo je konobar s udjelom od 14,3 posto

Iako smo tek započeli s godinom i do sezone imamo još neko vrijeme, otvorite li ovih dana bilo koju stranicu na kojoj se nudi posao, prvo što ćete primijetiti su brojni oglasi u kojima poslodavci tragaju za sezonskim radnicima, piše Net.hr.

Kuhari, konobari, recepcioneri, čistačice, sezonsko kabinsko osoblje, radnici u skladištima, radnici u trgovinama – nema što se ne traži! Posljednjih nekoliko godina zbog problema manjka radne snage, poslodavcima koji traže sezonce sve je teže pronaći dobre radnike. Naši su, trbuhom za kruhom, otišli u inozemstvo, a ‘rupe’ popunjavaju radnici iz susjedne Bosne i Hercegovine i Srbije, ali i iz dalekih zemalja kao što su Filipini, Nepal i slično.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zanimanje u kojem se tražilo najviše sezonaca prošle godine bilo je konobar s udjelom od 14,3 posto. Na drugom mjestu je zanimanje prodavača, dok su treće najtraženije zanimanje bili kuhari. U top 5 nalaze se još sobarice i čistačice.

Tijekom 2023. godine, zaposleno je 17.360 sezonaca, tj. 14,5% od ukupnog broja zaposlenih iz evidencije Zavoda temeljem radnog odnosa.

Smanjen trend

Brojni sezonci koji su bili zaposleni su strani radnici. No, koliko ih je točno zaposleno prošle godine, ne znaju iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, budući da je Ministarstvo unutarnjih poslova nadležno tijelo koje vodi upravni postupak izdavanja dozvole za boravak i rad.

“U sklopu upravnog postupka, Hrvatski zavod za zapošljavanje izdaje mišljenje o tome ispunjava li poslodavac koji je predao zahtjev za dozvolu uvjete propisane člankom 99. Zakona o strancima”, dodali su.

Što se tiče trendova za ovu sezonu, iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kazali su nam da primjećuju u posljednje vrijeme trend nešto manjeg broja traženih sezonaca te je u 2023. godini traženo 21,6% manje sezonaca nego godinu ranije.

“Ovdje govorimo o statistikama domaćih sezonaca koje nadomještaju sve više strani radnici. Zavod sada, u zimskim mjesecima, intenzivira suradnju s poslodavcima iz djelatnosti turizma kako bi pomogao osigurati radnu snagu za sezonu. U tu svrhu su organizirani i Dani poslova koji spajaju poslodavce s nezaposlenim osobama, studentima i učenicima završnih razreda srednjih škola”, rekli su za Danas.hr iz HZZ-a, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari