NIKAD NE ZNATE...

Google vas stalno sluša, pa čak i kada ne koristite mobitel: Evo kako to možete provjeriti

Foto: Unsplash/ A.P.

Google Assistant, ako je aktiviran na uređaju kao aplikacija, uvijek sluša u potrazi za glasovnim naredbama, čak i kad se Smartphone ne koristi

Tijekom godina, u svjetskoj javnosti, medijima, kao i među svakodnevnim korisnicima podignuta je veća svijest o cyber sigurnosti. Otkrića ‘zviždača’, poput Edwarda Snowdena, bivšeg visoko pozicioniranog agenta američke agencije NSA, potvrdila su ono što se manje-više i dotad znalo – države, obavještajne službe, ali i mnoge kompanije ‘obožavaju’ imati pristup privatnim podacima korisnika.

Google je dominantan i kad je u pitanju tržište glasovnih asistenata

Ipak, često se zaboravlja i da je Google dominantan igrač na tržištu Smartphonea – Android ima oko 82 posto svjetskog tržišta, Apple s iOS uređajima oko 16 posto, dok ostalo odlazi na ‘feature’ uređaje.

Tako je Google dominantan i kad je u pitanju tržište glasovnih asistenata s umjetnom inteligencijom – Assistant je prisutan na svakom Android uređaju proizvedenom u posljednjih osam godina.

Google Assistant, ako je aktiviran na uređaju kao aplikacija, uvijek sluša u potrazi za glasovnim naredbama, čak i kad se smartphone ne koristi. Provjerite to i sami – recite ‘Hey Google’ u blizini vašeg uređaja, i pojavit će se ‘prompt’ koji očekuje dalje glasovne ili tekstualne naredbe. Iako, službeno, uređaj očekuje samo komandu ‘Hey Google’, do sada nije u potpunosti jasno sluša li se i sav ostali razgovor ili drugi zvuci u njegovoj blizini.

Tvrtka na svom sajtu navodi da “…kada je Assistant aktivan, na ekranu se pojavljuje ikona mikrofona…” Također, na dnu iste stranice dalje se navodi i da “.. se Assistant ponekad može slučajno aktivirati uslijed toga što je pogrešno protumačio da je zadana naredba za njegovo korištenje.”

Zbog toga u okviru podešavanja Google naloga postoji i čitava stranica gdje su zabilježene sve interakcije s Assistant aplikacijom, a gdje se mogu i izbrisati pojedini “razgovori”.

Zanimljivo je i da je po tvorničkom podešavanju automatsko brisanje razgovora poslije određenog vremena – isključeno, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari