USKORO SE UKIDA GP MACELJ

‘Kriminalci neće biti sretni’: Ulaskom u Schengen putovat ćemo brže i lakše, ali kontrola će se obavljati na drugi način

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Najveći dio postojeće infrastrukture na prijelazu neće se uklanjatI, iz policije poručuju: ‘Neće biti kriminalci sretni. Kontrolirat će se, ali ne na samom graničnom prijelazu već po dubini’

Hrvatska ima više od 6500 graničnih policajaca, od kojih je oko 1000 na granici sa susjednim državama članicama Europske unije. Kako se ulaskom Hrvatske u schengenski prostor 1. siječnja na granici prema Sloveniji i Mađarskoj više neće obavljati kontrola, policajci s tih prijelaza se raspoređuju na druge punktove. “Nešto će ostati uz granicu, nešto će ići u krim-policiju, nešto u temeljnu policiju, sve ovisi o zvanju i stručnoj spremi i adekvatnim željama”, rekao je za HRT Damjan Vešligaj, načelnik Postaje granične policije Macelj o sedamdesetak djelatnika te postaje.

Raspoređivanje u druge jedinice

“Ja sam popunila Postaju prometne policije, to mi je želja raditi i tu se vidim u daljnjoj budućnosti”, naglasila je Jelena Ugrešić, policijska službenica PGP Macelj, koja kao i njene kolege čeka odgovor na anketu koja je provedena među službenicima u kojoj su se izjasnili o svojim željama.

Možda će je novo radno mjesto opet dovesti u Macelj jer, iako neće biti granične kontrole, ondje će i dalje biti posla za policiju. ” Da upravljamo prometom, da reguliramo to stanje i pomažemo u što bržem prolasku vozila kroz ovaj prostor”, istaknuo je Josip Bukvić, načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske.

Najveći dio postojeće infrastrukture na prijelazu neće se uklanjati. “Ostat će jer postoji mogućnost da se pod određenim uvjetima određenim odlukama nadležnih tijela EU može u određenim situacijama ponovo uspostaviti granična kontrola”, rekao je Bukvić.

Putnici bez kontrole, ali ne i kriminalci

Za putnike je najvažnije da će se kroz Macelj prolaziti bez zaustavljanja, brže i opuštenije, no to što više nema kontrole na prijelazu ne znači da će se slobodno kretati kriminalci i krijumčari, kažu zagorski policajci.

“Neće biti kriminalci sretni. Kontrolirat će se, ali ne na samom graničnom prijelazu već po dubini, kroz tzv. kompenzacijske mjere, isto će se obavljati kontrola, tako da neće biti kriminalci sigurni”, rekao je Vešligaj, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari